Pensiunea Dacica

TreKulture Mix 4 cu Emeric Imre

16-18 iunie 2017

L-am ascultat de atâtea ori, l-am văzut, l-am aplaudat. Ne-a transmis emoție și bucurie, ne-a îmblânzit tristețile și ne-a luminat inimile. Am vrut însă mai mult: un week-end cu Emeric Imre, numai pentru fanii săi adevărați. Un week-end cu un om frumos, profund, talentat, care ne va aduce minunata sa muzică, ne va însoți pe cărări de munte și prin istoria locurilor, cu care vom sta la povești și care, dacă vom fi vrednici, ne va număra printre prietenii lui.

Aceasta va fi cea de-a patra ediție a TreKulture Mix, un eveniment cultural marca „Dacica”, ce îmbină muzica bună cu natura și istoria. O ediție de început de vară, cu seri calde, miros de fân cosit și lanuri de maci.

Emeric Imre este cel mai cunoscut folkist afirmat după 1989. A concertat cu Cenaclul Flacăra, a promovat folkul după desființarea acestuia, a susținut viața culturală a Clujului, preferând să rămână acasă, deși capitala i-ar fi asigurat o afirmare mai rapidă. A devenit, în timp, unul dintre cei mai iubiți artiști de folk de la noi din țară. A compus peste 300 de piese și a lansat trei albume – „Nebun de alb” (2006), „Târziu” (2012) și „Iarna mea cu ochii mari” (2014) – , a susținut un număr impresionant de concerte în toată țara și a obținut premii. Muncește mult, iubește muntele, detestă playback-ul în muzică, dar și în iubire, politică sau orice alt domeniu, este o fire senină, ludică și prețuiește prietenia: „Mi-am clădit o cetate făloasă, un munte de prieteni, și asta e mai important decât fițele și banii după care aleargă mulți fără să fie atenți că viața nu e deloc frumoasă dacă nu ai cu cine s-o privești” – spune Emeric într-un interviu. Vrea să schimbe lumea în bine cu muzica lui și e convins că fericirea se găsește la fiecare pas, în lucruri mărunte, și o poți întâlni dacă nu alergi după himere. Noi o vom întâlni cu siguranță în momentele pe care le vom petrece împreună cu Imi.

Programul îl vom stabili din mers și de comun acord, vineri seara, în jurul focului de tabără. Cei care ajung mai devreme pot face o drumeție prin împrejurimi, pot urca la cetatea dacică Piatra Roșie aflată chiar lângă pensiune sau pot lenevi într-un hamac, la umbra viței de vie în companie unei cărți sau a unei pisici (avem suficiente, din ambele categorii).

Sâmbătă vom pleca la drum. Emeric își dorește să viziteze Sarmizegetusa Regia, așa că vom porni împreună spre capitala regatului dac ghidați de Aurora, președinta Fundației Dacica. Traseul amenajat include doar fortificația și zona sacră, părțile cele mai cunoscute ale Sarmizegetusei, dar în jurul nucleului central, orașul se întinde pe vreo 5 km, așa că vom putea coborî prin așezarea civilă de vest, o zonă cu sute de terase pe care se găseau locuințe și ateliere, rezervoare de apă și conducte ceramice care alimentau întreg cartierul, drumuri străvechi și fortificații, și unde s-au făcut descoperiri arheologice importante. Sau vom putea urca pe poteca ce duce spre Fețele Albe, cartierul ”de lux” al Sarmizegetusei, cu ziduri din blocuri de piatră aflate încă în picioare și cu urme ale unui templu circular.

Seara, după ce ne vom fi potolit foamea, va avea loc recitalul lui Emeric. Îl cunoașteți și știți ce atmosferă se creează la concertele lui. Depinde doar de voi să nu-l lăsați să meargă prea repede la culcare.

Duminică, înainte de a ne despărți, vom mai avea timp de o drumeție. Putem merge la peștera de la Cioclovina, un loc spectaculos înconjurat de poieni înflorite dar și de stânci amețitoare, sau putem urca pe vârful Țâfla de unde putem cuprinde cu privirea până în Parâng și Retezat.

Cum a fost

La cea de-a patra ediție a TreKulture Mix ne-am întâlnit cu muzica și poezia, cu emoția și bucuria, cu voia bună și chitara, cu istoria, dacii și natura. Ne-am întâlnit cu Minulescu, Nichita, Păunescu, Topârceanu și Brumaru, ne-am întâlnit cu iubiri și despărțiri, cu ramuri de lumină, lacrimi de stele și nebuni de alb, cu jurăminte, regrete și amintiri. Ne-am întâlnit cu iubirea, cea care face să curgă totul în lume. Ne-am întâlnit cu Emeric Imre. Mulțumim, prieten drag!

Mulțumim pentru fotografii lui Grigore Roibu. Mulțumim tuturor celor ce au împărțit cu noi un weekend fără seamăn.

Evenimente

This site is registered on wpml.org as a development site.