Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină, dar celebrarea renașterii și a învingerii morții se regăsește în numeroase sisteme religioase precreștine. În Țara Dacilor, urmele veacurilor trecute sunt la tot pasul, iar antichitatea păgână și creștinismul se împletesc nu doar în tradițiile folclorice, ci și în edificii: bisericuțe sfioase din lemn stau ascunse în umbra dealurilor pe care se înălțau cetățile megalitice ale dacilor, monumentele cuceritorilor romani sunt recucerite de timp și din lespezile și statuile lor sunt zidite biserici de piatră cu inscripții latine, în care Hristos poartă cămașă înflorată, ca un țăran român.
Vă invităm să sărbătorim împreună Învierea și să reînviem, prin drumeții, bucate, povești și cântece, momente din istoria ultimelor două milenii.
Vineri seară vă invităm la o cină dacică! Vom pregăti bucate pe care le puneau pe masă oamenii simpli acum 2000 de ani, dar și mâncăruri cum numai la curtea regilor daci se puteau gusta. Vom redescoperi savoarea deosebită a unor ingrediente uitate și vom xperimenta combinații culinare inedite. Apoi, pe înserat, în jurul șemineului, vom povesti despre daci și nu numai, la un pahar de mied cu experta noastră, Aurora Pețan.
Sâmbătă dimineață pornim pe urmele lui Jules Verne, la Cetatea Colț – locul care se pare că l-a inspirat să scrie Castelul din Carpați! Legenda spune că scriitorul a vizitat ruinele împreună cu o misterioasă doamnă, iar atmosfera i-a stârnit imaginația. Ridicată în secolul XIV de cneazul Cândea, cetatea nu a fost niciodată o fortăreață de necucerit, dar a servit ca refugiu în vremuri tulburi. Azi, chiar dacă au mai rămas doar ruinele, aerul de legendă e încă acolo iar urcușul prin pădure ne va spori pofta de mâncare.
La coborâre ne oprim și la Mănăstirea Colț, un loc cu o poveste veche și plină de mister, considerată una dintre cele mai vechi mănăstiri din țară. Ridicată cam în aceeași perioadă cu cetatea, ea nu a fost doar un lăcaș de cult, ci și un adăpost pentru călugări în vremuri nesigure. Turnul fortificat, cu ziduri groase de peste un metru și ferestre înguste, era locul unde se adăposteau în fața atacatorilor și își păstrau obiectele de valoare. Chiar dacă anii au trecut peste ea, biserica din piatră și turnul încă rezistă, ca o amintire tăcută a vremurilor grele și a credinței celor care au trăit aici.
Înainte de miezul nopții vom urca pe platoul Luncanilor, în satul Târsa, care domină împrejurimile, pentru a participa la slujba de Înviere, împreună cu localnicii, la bisericuța de lemn din sat.
La întoarcere, ne așteaptă cina pascală cu ouă roșii, drob, cozonac, pască și alte bucate tradiționale. Cei care nu vor rezista până noaptea târziu, vor regăsi la micul dejun o masă mare cu toate bunătățile de cu seară și multe altele pe lângă ele. Țuica și lichiorurile de casă, vor curge din belșug, iar vinul curat, pe care îl facem în fiecare an din strugurii viței de vie centenare care ne umbrește terasa, va sclipi, rubiniu, în pahare.
După masă vă invităm să asistați la ritualul de primăvară al tunsului oilor. Mica noastră turmă va fi nerăbdătoare să scape de hainele de iarnă, iar cei care se încumetă, au ocazia să învețe să mânuiască foarfeca. Drept recompensă vor primi o diplomă de cioban ucenic și un cadou-surpriză. Cei care vor dori, se vor putea fotografia cu oile proaspăt coafate, în ținută de păstor, cu cojoc, traistă, țol, clop și nelipsita bâtă.
După-amiaza și seara ne-o vom petrece la Poiana lui Căpău, o pajiște superbă de sub stânca roșiatică pe care dacii au construit cetatea Piatra Roșie. Vom lua cu noi mingi de volei, palete de badminton și alte jocuri, pentru cine are poftă de un pic de mișcare, sau pur și simplu vom privi cerul întinși pe iarbă și ne vom bucura de aerul proaspăt de primăvară.
În timpul ăsta noi nu vom sta degeaba, ci vom porni focul și vom pune ceaunele să bolborosească pe limba lor ca să vă pregătim o cină strașnică, cu feluri gustoase, gătite ca la stână. E de la sine înțeles că vom avea cu noi toate butelcile cu licorile care ne-au ținut companie și în zilele ce au trecut. Pe copilași îi vom preface în iepurași, le vom da coșulețe și îi vom pofti să răscolească poiana în căutarea zecilor de ouă ascunse prin iarbă și prin tufișuri.
După ce se lasă seara, ne vom întoarce la pensiune și petrecerea va continua în jurul focului de tabără, cât timp vă țin puterile, cu muzică, vin și slănină friptă la jar. Ne vor ține companie cele douăsprezece pisici, cățelușa Zura și familia noastră de măgăruși.
Luni, după micul dejun, înainte de a ne lua rămas bun, vom vizita capitala regilor daci, Sarmizegetusa Regia. Mult mai mult decât o simplă cetate, Sarmizegetusa a fost un oraș care se întindea pe mai multe dealuri, cu sute de terase pe care se găseau locuințe și ateliere, cu drumuri al căror traseu se mai poate vedea și azi prin pădure, cu cisterne și conducte ceramice care aduceau apa în zonele locuite, dar mai ales cu construcții monumentale, ridicate cu materiale aduse de la zeci de kilometri, a căror semnificație nu e întru totul descifrată nici azi, deși primele cercetări datează din secolul al XIX-lea. Ne va fi ghid cea care cunoaște Sarmizegetusa ca nimeni alta, Aurora Pețan, arheolog și președinte al Fundației Dacica.
Prețul este:
– 490 lei/persoană/noapte ALL INCLUSIVE – cu cazare în camere duble cu baie proprie și paturi suplimentare pentru copii, la cerere
– 450 lei/persoană/noapte ALL INCLUSIVE – cu cazare în camere cvadruple cu baie proprie și balcon
– 390 lei/persoană/noapte ALL INCLUSIVE – cu cazare în bungalouri cu 2 paturi, prispă și băi comune
Programul include cazare, 3 mese pe zi, cină pascală și băuturi la discreție: țuică, palincă, vin, bere, mied dacic, sirop de fructe, sucuri, apă minerală, cafea, ceaiuri.
Sejur minim: 3 nopți în intervalul 18 – 21 aprilie 2025.
Relații și rezervări la tel. 0757 DACICA (0757 322422)