Încă de la început, Pensiunea Dacica și-a propus să fie nu doar o unitate de cazare, ci un hub cultural, un loc de întâlnire al celor ce iubesc istoria și doresc s-o experimenteze pe viu, dar și un cadru de desfășurare a unor evenimente artistice variate.
În anul 2016 am inițiat o serie de evenimente denumite TreKulture Mix, cu un format original, care include drumeții, vizite ghidate la siturile istorice, experimente gastronomice, proiecții de filme și, ca punct culminant, concerte susținute de artiști cunoscuți de jazz, blues, folk sau rock, care participă, timp de un weekend întreg, la programul evenimentului alături de un grup restrâns de oaspeți ai pensiunii. Ingredientele sunt de fiecare dată altele iar programul este flexibil, schițat dinainte dar adaptat pe loc în funcție de vreme și de preferințele participanților.
Un alt eveniment recurent este Ziua Cetății dacice Piatra Roșie, pe care o sărbătorim în ultimul weekend din august și care include prezentări și conferințe, o vizită ghidată în cetate, ateliere de meșteșuguri antice, târg de carte și alte activități, și se încheie cu o masă pregătită după rețete vechi de 2000 de ani, care include atât bucate dacice, cât și romane, grecești sau celtice. Evenimentul, organizat în colaborare cu Fundația Dacica, este oferit gratuit participanților.
Sărbătorile pascale, Crăciunul și revelionul sunt alte prilejuri pentru a organiza programe diversificate, care includ tradiții folclorice, muzică live, drumeții la obiectivele naturale din Parcul Natural Grădiștea-Muncelului-Cioclovina și vizite la cetățile dacice și la alte situri istorice.
Pe lângă evenimentele organizate de noi, pensiunea găzduiește worhshop-uri, tabere, retreat-uri, team-building-uri și alte evenimente, la care contribuie cu activități specifice.

Evenimente viitoare

Eveniment practic de cules plante și ciuperci sălbatice comestibile (foraging)

27-29 octombrie 2023

De câte ori n-ai avut curiozitatea, în plimbările tale prin natură, să afli ce plante și ciuperci te înconjoară, ce nume poartă, ce proprietăți au sau cum le poți găti pe cele comestibile? Te-ai întrebat cum poți să le diferențiezi pe cele comestibile de cele toxice?
Știm cât este de descurajant să îți dorești să înveți despre plante și ciuperci sălbatice și să fii nevoit(ă) să o faci fără un îndrumător de încredere. Acest curs își propune să te familiarizeze, într-un cadru sigur, cu aceste elemente care se găsesc la îndemână și să transmitem aceste cunoștințe străvechi, însă integrând informații cât mai actualizate.
Obiectivul nostru este să îți furnizăm uneltele pentru a fi autodidact și pentru a învăța cum poți identifica și introduce în dietă, cu încredere, o multitudine de elemente provenite din flora spontană. Ba mai mult, îți vei umple bucătăria și cămara cu cele mai nutritive elemente de pe Pământ. Cele sălbatice.
În acest eveniment, te așteptăm să faci cunoștință cu lumea plantelor și a ciupercilor sălbatice: cum să le identifici și să te bucuri de multiplele lor întrebuințări sau să afli care este rolul lor în natură.

”De mic copil, viața lui Joaquin Rueda Pilar (Quim – după cum îl știe toată lumea) a fost legată de natură. A avut privilegiul să fie crescut într-o familie în care se punea mare preț pe alimentele locale, fie că era vorba de măsline și de miere pe care le produceau acasă, fie că era vorba de plante sălbatice pe care Quim a început să le cunoască de mic, printr-un joc conceput de părinți special pentru ca odrasla lor să învețe să identifice cât mai multe plante. Dar nici vietățile și organismele mării și ale apelor nu i-au fost străine, dat fiind faptul că o parte din timp o petrecea la ocean/mare. Și astfel i-a fost insuflată dragostea față de tot ceea ce trăiește pe Pământ încă de la cea mai fragedă vârstă.
Cu trecerea timpului, a hotărât să învețe cât mai mult despre natură, dobândind o viziune umilă asupra omului, care reprezintă doar o parte dintr-un puzzle foarte complex.
A venit în România din dorința de a avea acces la o hrană cât mai curată. Nu cu puțin efort, dar cu o deschidere mult mai mare față de ceea ce țara natală îi putea oferi atât în ceea ce privește zootehnia, cât și agricultura și foraging-ul (culesul din pădure a diferitor elemente cu un scop practic). În prezent trăiește în România și-i ajută pe alții să refacă legătura cu mediul natural printr-o abordare neconvențională si inovativă.”

Ce vei face?

◉ evenimentul poate fi compus atât din ture pentru familiarizarea cu elementele sălbatice direct pe teren, cât și din ateliere teoretice sau practice indoor, în funcție de condițiile meteo
◉ urmează să alegem exact zonele cele mai potrivite, tot în funcție de condițiile meteo și de disponibilitatea ecosistemelor
◉ turele pe teren se vor efectua în apropiere, putând neccesita mici deplasări cu mașina, între 5 și 50 km
◉ în cadrul workshopurilor, vom parcurge împreună diferite subiecte necesare unui culegător pentru a putea desfășura activitatea în siguranță:
✤ Norme de cules și principii ale sustenabilității
✤ Interpretarea mediului: care este rolul pe care îl au în ecosistem diferitele elemente pe care le întâlnim
✤ Metode de identificare ale plantelor și ciupercilor sălbatice
✤ Prezentarea diverselor tipuri de gătire, procesare și stocare a elementelor
✤ Cele mai toxice plante și ciuperci și tipurile de intoxicații pe care acestea le pot produce
✤ Comestibilitate și proprietăți ale plantelor și ciupercilor
✤ Care sunt avantajele folosirii elementelor provenite din flora spontană
✤ Principii ale autosustenabilității

Cui i se adresează evenimentul?

◉ persoanelor care vor să dobândească un pachet mai larg de cunoștințe în ceea ce privește elementele din flora spontană, recoltarea și procesarea elementelor din natură în scop alimentar
◉ persoanelor care vor să își completeze cunoștințele în materie de Foraging
◉ persoanelor care vor să își îmbogățească cunoștințele despre mediu
◉ persoanelor interesate de gătit cu elemente din flora spontană

Notă: Din cauza traseului și a limbajului complex, acest eveniment nu este adaptat și potrivit copiilor.