Încă de la început, Pensiunea Dacica și-a propus să fie nu doar o unitate de cazare, ci un hub cultural, un loc de întâlnire al celor ce iubesc istoria și doresc s-o experimenteze pe viu, dar și un cadru de desfășurare a unor evenimente artistice variate.
În anul 2016 am inițiat o serie de evenimente denumite TreKulture Mix, cu un format original, care include drumeții, vizite ghidate la siturile istorice, experimente gastronomice, proiecții de filme și, ca punct culminant, concerte susținute de artiști cunoscuți de jazz, blues, folk sau rock, care participă, timp de un weekend întreg, la programul evenimentului alături de un grup restrâns de oaspeți ai pensiunii. Ingredientele sunt de fiecare dată altele iar programul este flexibil, schițat dinainte dar adaptat pe loc în funcție de vreme și de preferințele participanților.
Un alt eveniment recurent este Ziua Cetății dacice Piatra Roșie, pe care o sărbătorim în ultimul weekend din august și care include prezentări și conferințe, o vizită ghidată în cetate, ateliere de meșteșuguri antice, târg de carte și alte activități, și se încheie cu o masă pregătită după rețete vechi de 2000 de ani, care include atât bucate dacice, cât și romane, grecești sau celtice. Evenimentul, organizat în colaborare cu Fundația Dacica, este oferit gratuit participanților.
Sărbătorile pascale, Crăciunul și revelionul sunt alte prilejuri pentru a organiza programe diversificate, care includ tradiții folclorice, muzică live, drumeții la obiectivele naturale din Parcul Natural Grădiștea-Muncelului-Cioclovina și vizite la cetățile dacice și la alte situri istorice.
Pe lângă evenimentele organizate de noi, pensiunea găzduiește worhshop-uri, tabere, retreat-uri, team-building-uri și alte evenimente, la care contribuie cu activități specifice.

Evenimente viitoare

Paște 2024

3-7 mai 2024

Paștele este cea mai importantă sărbătoare creștină, dar celebrarea renașterii și a învingerii morții se regăsește în numeroase sisteme religioase precreștine. În Țara Dacilor, urmele veacurilor trecute sunt la tot pasul, iar antichitatea păgână și creștinismul se împletesc nu doar în tradițiile folclorice, ci și în edificii: bisericuțe sfioase din lemn stau ascunse în umbra dealurilor pe care se înălțau cetățile megalitice ale dacilor, monumentele cuceritorilor romani sunt recucerite de timp și din lespezile și statuile lor sunt zidite biserici de piatră cu inscripții latine, în care Hristos poartă cămașă înflorată, ca un țăran român.
Vă invităm să sărbătorim împreună Învierea și să reînviem, prin drumeții, bucate, povești și cântece, momente din istoria ultimelor două milenii.
Vineri după-amiază vă așteptăm cu mâncăruri gătite după rețete vechi de 2000 de ani, cum numai la curtea regilor daci se puteau gusta. E de presupus că un rege precum Decebal va fi avut bucătari veniți din toate colțurile lumii, așa că vom savura atât bucate dacice, cât și romane, grecești sau celtice. Apoi, pe înserat, în jurul șemineului, vom povesti despre daci și nu numai, la un pahar de mied cu experta noastră, Aurora Pețan.
Sâmbătă dimineața vom urca pe potecă, prin pădure, până la cetatea dacică Piatra Roșie, monument UNESCO, cea mai puțin cercetată dintre cetățile din Munții Orăștiei. Aici s-au descoperit artefacte unice, iar misterioasa fortăreață pare să ascundă încă multe secrete.â
După prânz vom merge să vizităm unele dintre cele mai vechi edificii de cult din țară, bisericile de piatră din Țara Hațegului. Strei, Streisângeorgiu, Sânpetru, Sântămăria Orlea, Densuș sunt sate în care se găsesc biserici de piatră cu o arhitectură unică. Cea din urmă are un aspect neobişnuit, fiind un amestec de stiluri şi materiale. Unele ferestre sunt de fapt racorduri de canalizare romană, zidurile bisericii sunt sprijinite de coloane, altarul este un capac de sarcofag, iar leii de pe acoperiș erau statui romane.
Înainte de miezul nopții vom urca pe platoul Luncanilor, în satul Târsa, care domină împrejurimile, pentru a participa la slujba de Înviere, împreună cu localnicii, la bisericuța de lemn din sat.
La întoarcere, ne așteaptă cina pascală, cu ouă roșii, drob, cozonac, pască și alte bucate tradiționale. Cei care nu vor rezista până noaptea târziu, vor regăsi la micul dejun o masă mare cu toate bunătățile de cu seară și multe altele pe lângă ele.
Țuica și lichiorurile de casă, vor curge din belșug, iar vinul curat, pe care îl facem în fiecare an din strugurii viței de vie centenare care ne umbrește terasa, va sclipi, rubiniu, în pahare.
După masă vă invităm să asistați la ritualul de primăvară al tunsului oilor. Mica noastră turmă va fi nerăbdătoare să scape de hainele de iarnă, iar cei care se încumetă, au ocazia să învețe să mânuiască foarfeca. Drept recompensă vor primi o diplomă de cioban ucenic și un cadou-surpriză. Cei care vor dori, se vor putea fotografia cu oile proaspăt coafate, în ținută de păstor, cu cojoc, traistă, țol, clop și nelipsita bâtă.
După-amiaza și seara ne-o vom petrece la Poiana lui Căpău, o pajiște superbă de sub stânca roșiatică pe care dacii au construit cetatea Piatra Roșie. Vom lua cu noi mingi de volei, palete de badminton și alte jocuri, pentru cine are poftă de un pic de mișcare, sau pur și simplu vom privi cerul întinși pe iarbă, în timp ce Bogdan și Rareș, care știu a mânui cu dibăcie chitara și vioara, ne vor gâdila urechile cât se poate de plăcut.
În timpul ăsta noi nu vom sta degeaba, ci vom porni focul și vom pune ceaunele să bolborosească pe limba lor ca să vă pregătim o cină strașnică, cu feluri gustoase, gătite ca la stână. E de la sine înțeles că vom avea cu noi toate butelcile cu licorile care ne-au ținut companie și în zilele ce au trecut.
Pe copilași îi vom preface în iepurași, le vom da coșulețe și îi vom pofti să răscolească poiana în căutarea zecilor de ouă ascunse prin iarbă și prin tufișuri.
După ce se lasă seara, ne întoarcem la pensiune și petrecerea continuă în jurul focului de tabără, cât timp vă țin puterile, cu muzică, vin și slănină friptă la jar. Ne vor ține companie cele nouă pisici, cei trei căței și familia noastră de măgăruși.
Luni, după micul dejun, înainte de a ne lua rămas bun, vom vizita capitala regilor daci, Sarmizegetusa Regia. Mult mai mult decât o simplă cetate, Sarmizegetusa a fost un oraș care se întindea pe mai multe dealuri, cu sute de terase pe care se găseau locuințe și ateliere, cu drumuri al căror traseu se mai poate vedea și azi prin pădure, cu cisterne și conducte ceramice care aduceau apa în zonele locuite, dar mai ales cu construcții monumentale, ridicate cu materiale aduse de la zeci de kilometri, a căror semnificație nu e întru totul descifrată nici azi, deși primele cercetări datează din secolul al XIX-lea. Ne va fi ghid cea care cunoaște Sarmizegetusa ca nimeni alta, Aurora Pețan, arheolog și președinte al Fundației Dacica.

Programul include cazare, 3 mese pe zi, cină pascală și băuturi la discreție: țuică, palincă, vin, bere, cidru, mied dacic, sirop de fructe, băuturi răcoritoare, apă minerală, cafea, ceaiuri.

Prețul este:

490 lei/persoana/noapte ALL INCLUSIVE

(cu cazare în camere duble cu baie proprie și paturi suplimentare pentru copii, la cerere)

450 lei/persoana/noapte ALL INCLUSIVE

(cu cazare în camere cvadruple cu baie proprie și balcon)

390 lei/persoana/noapte ALL INCLUSIVE

(cu cazare în bungalowuri cu 2 paturi, prispă și băi comune)

Sejur minim: 3 nopti în intervalul 3 – 7 mai

Copiii sub 10 ani au gratuitate, iar cei cu vârsta între 10 și 14 ani au reducere 50%.

Relații și rezervări la tel. 0757 DACICA (0757 322422)

Curs de inițiere în gastronomia dacică

ediția a 2-a

12-14 iulie 2024

Ai vrea să știi mai multe despre ce mâncau strămoșii tăi?
Dar să înveți să gătești și tu ca ei?
Te-ai întrebat vreodată de ce în trecut mâncarea era mai sănătoasă?
Nu cunoaștem cu certitudine felurile de mâncare pe care le consumau dacii, dar, bazându-ne pe resturile alimentare, vasele și ustensilele găsite în siturile arheologice, pe obiceiurile gastronomice ale popoarelor care erau contemporane cu ei, ne putem apropia destul de mult de ceea ce am putea considera gastronomie dacică.
Fii pregătit să petreci destul de mult timp gătind în jurul focului!
Dacă ai citit până aici, atunci acest atelier ar putea fi pentru tine.
Împreună cu IncrEdible și Fundația Dacica vom descifra din tehnicile, ingredientele și ustensilele folosite în bucătărie de-a lungul mileniilor, de foștii locuitori ai zonei.

Ce facem efectiv la curs?

Programul evenimentului:

Vineri, 12 iulie 2024
17:00 Primirea participanților
18:00 Inițiere în tehnicile străvechi de obținere a alimentelor, cu Quim Rueda
Foraging, tehnici de recoltare, agricultură și zootehnie dacică
20:00 Cină cu rețete de inspirație dacică, elaborate de echipele IncrEdible și Pensiunea Dacica

Sâmbătă, 13 iulie 2024
08:00 Mic dejun
09:00 Inițiere în foraging pe teren, cu Quim Rueda
Pornim în excursie spre Cetatea dacică Piatra Roșie, analizând și colectând elementele comestibile din flora spontana, posibil folosite și de daci
13.00 Prânz de inspirație dacică la Cetatea Roșie
Prânz la pachet, primit de la pensiune la plecarea în excursie
14.00 Prezentarea cetății, cu Aurora Pețan, și coborâre spre pensiune
15:30 Pauză
18:00 Gastronomia dacică, atelier practic în care vom pregăti ingredientele necesare pentru cină, cu Quim Rueda
19:00 Gastronomia dacică, atelier teoretic cu Aurora Pețan
20.00 Cină participativă la vatra focului
Ingredientele pregătite anterior vor fi la dispoziția participanților, astfel încât fiecare să-și poată găti propria cină prin diferite modalități arhaice
22.00 Foc de tabără presărat cu Magia naturii – Mitologia din jurul plantelor și ciupercilor sălbatice

Duminică, 14 iulie 2024
09:00 Mic dejun
09:00 Inițiere în elaborarea de brânzeturi și fermentații lactice străvechi.
Atelier teoretic și practic în care o să pregătim 3 linii diferite de preparate lactice făcute așa cum puteau fi produse de strămoșii noștri: caș, urdă și lapte acru.
12:00 Atelier practic de gătit, în care vom învăța tehnici de slow cooking folosite în antichitate și vom realiza rețete de inspirație dacică
14.00 Prânz cu elemente elaborate în timpul atelierelor

Prin temele parcurse în timpul atelierelor, ne vor familiariza cu ingredientele, tehnicile și ustensilele folosite în gastronomia dacica și ne vor învăța cum să le implementăm în viața noastră actuală, pentru a profita de avantajele pe care le oferă.
De la lactate fermentate, la lucrul cu drojdii naturale, culesul din natură a nenumărate specii de plante și ciuperci sau gătitul cu condimente care se pot recolta doar din zonă.

Ce vei mânca în timpul cursului?
În timpul cursului, la prânz și la cină, vom avea un meniu inspirat din ingrediente și rețete dacice.

Cine va ține evenimentul?
Evenimentul va fi susținut de un chef și un istoric:

Quim Rueda, de la proiectul IncrEdible, chef în bucătăria creativă și foraging, de origine catalană, de 13 ani în România. Lucrează în mai multe proiecte adresate creșterii capacității de reziliență a oamenilor pentru a deveni cât mai autosustenabili.

Aurora Pețan, doctor în Istorie, președinta Fundației Dacica, al cărei scop principal este cercetarea, protejarea și promovarea patrimoniului de epocă dacică.

☑️ Când?
◉ 12-14 Iulie 2024
◉ începe vineri după-amiază, la ora 17:00, și se termină duminica, până în ora 16:00
____
☑️ Unde?
◉ se va desfășura în județul Hunedoara, la Pensiunea Dacica
____
☑️ Cât costă cursul?
◉ 500 lei

☑️ Cum te înscrii la curs?
Ne poți contacta cu apel, SMS sau Whatsapp la telefon 0774 078 517 sau direct la Pensiunea Dacica, la telefon 0757 322 422.

Descrierea evenimentului:
◉ Evenimentul va fi compus din ateliere atât teoretice în sală, cât și practice în bucătărie sau pe teren
◉ În cadrul atelierelor, vom parcurge împreună diferite subiecte legate de gastronomie:
– Bazele gastronomiei
– Ingrediente: cum să identificăm sursele sigure și sustenabile pentru materiile prime
– Diferite ustensile și elemente folosite la gătit în vechime
– Modalități arhaice de gătire, procesare și stocare a alimentelor
– Înțelegerea rolului mâncării sălbatice în trecut
– Care sunt avantajele unei diete bazate pe alimente consumate de strămoșii noștri?
– Principii de lucru cu fermenți și drojdii
____
☑️ Cui se adresează evenimentul?
◉ persoanelor care vor să dobândească mai multe cunoștințe despre bucătărie
◉ persoanelor interesate de un stil de viață mai sănătos
◉ persoanelor interesate de istorie
◉ persoanelor interesate de gătit cu elemente culese din natură

Notă: Din cauza materialelor și a limbajului complex, acest eveniment nu este adaptat și potrivit pentru copii, însă, dacă un adult îi însoțește și îi ajută să înțeleagă procesele poate fi util și pentru cei mici.

__________
☑️ Cazare și mâncare
Cazarea și mâncarea NU sunt INCLUSE.
Acest eveniment se desfășoară la Pensiunea Dacica, motiv pentru care îți recomandăm serviciul lor de cazare.
Mai jos, îți furnizăm lista de prețuri cu care pensiunea va opera în timpul evenimentului și te rugăm să-i contactezi pentru a-ți rezerva cazarea și mâncarea:
◉ ◉ ◉ MÂNCARE
3 mic dejun, 3 prânz, 3 cină
◉ TOTAL MESE 360 lei

◉ ◉ ◉ CAZARE
◉ Loc în cameră dublă cu baie proprie: 100 lei/noapte x = 300 lei/persoană
◉ Cameră single cu baie proprie: 180 lei/noapte x 2 = 540 lei/persoană
◉ Loc în bungalow cu băi comune: 50 lei/noapte x 2 = 150 lei/persoană
◉ Bungalow single cu băi comune: 80 lei/noapte x 2 = 240 lei/persoană
◉ Loc în cameră cvadruplă cu baie (2 pers.): 70 lei/noapte x 2 = 230 lei/persoană
◉ Loc în cameră cvadruplă cu baie (3 pers.): 55 lei/noapte x 2 = 165 lei/persoană
◉ Loc în cameră cvadruplă cu baie (4 pers.): 45 lei/noapte x 2 = 135 lei/persoană

____

☑️ Locurile sunt limitate!
Dacă vrei să te asiguri că acest eveniment este potrivit pentru tine sau dacă mai ai întrebări suplimentare pe lângă informațiile pe care le-ai găsit în această pagină, te rugăm să ne contactezi la: 0774 078 5176.