Încă de la început, Pensiunea Dacica și-a propus să fie nu doar o unitate de cazare, ci un hub cultural, un loc de întâlnire al celor ce iubesc istoria și doresc s-o experimenteze pe viu, dar și un cadru de desfășurare a unor evenimente artistice variate.
În anul 2016 am inițiat o serie de evenimente denumite TreKulture Mix, cu un format original, care include drumeții, vizite ghidate la siturile istorice, experimente gastronomice, proiecții de filme și, ca punct culminant, concerte susținute de artiști cunoscuți de jazz, blues, folk sau rock, care participă, timp de un weekend întreg, la programul evenimentului alături de un grup restrâns de oaspeți ai pensiunii. Ingredientele sunt de fiecare dată altele iar programul este flexibil, schițat dinainte dar adaptat pe loc în funcție de vreme și de preferințele participanților.
Un alt eveniment recurent este Ziua Cetății dacice Piatra Roșie, pe care o sărbătorim în ultimul weekend din august și care include prezentări și conferințe, o vizită ghidată în cetate, ateliere de meșteșuguri antice, târg de carte și alte activități, și se încheie cu o masă pregătită după rețete vechi de 2000 de ani, care include atât bucate dacice, cât și romane, grecești sau celtice. Evenimentul, organizat în colaborare cu Fundația Dacica, este oferit gratuit participanților.
Sărbătorile pascale, Crăciunul și revelionul sunt alte prilejuri pentru a organiza programe diversificate, care includ tradiții folclorice, muzică live, drumeții la obiectivele naturale din Parcul Natural Grădiștea-Muncelului-Cioclovina și vizite la cetățile dacice și la alte situri istorice.
Pe lângă evenimentele organizate de noi, pensiunea găzduiește worhshop-uri, tabere, retreat-uri, team-building-uri și alte evenimente, la care contribuie cu activități specifice.

Evenimente viitoare

Curs de inițiere în gastronomia dacică

ediția a 2-a

12-14 iulie 2024

Ai vrea să știi mai multe despre ce mâncau strămoșii tăi?
Dar să înveți să gătești și tu ca ei?
Te-ai întrebat vreodată de ce în trecut mâncarea era mai sănătoasă?
Nu cunoaștem cu certitudine felurile de mâncare pe care le consumau dacii, dar, bazându-ne pe resturile alimentare, vasele și ustensilele găsite în siturile arheologice, pe obiceiurile gastronomice ale popoarelor care erau contemporane cu ei, ne putem apropia destul de mult de ceea ce am putea considera gastronomie dacică.
Fii pregătit să petreci destul de mult timp gătind în jurul focului!
Dacă ai citit până aici, atunci acest atelier ar putea fi pentru tine.
Împreună cu IncrEdible și Fundația Dacica vom descifra din tehnicile, ingredientele și ustensilele folosite în bucătărie de-a lungul mileniilor, de foștii locuitori ai zonei.

Ce facem efectiv la curs?

Programul evenimentului:

Vineri, 12 iulie 2024
17:00 Primirea participanților
18:00 Inițiere în tehnicile străvechi de obținere a alimentelor, cu Quim Rueda
Foraging, tehnici de recoltare, agricultură și zootehnie dacică
20:00 Cină cu rețete de inspirație dacică, elaborate de echipele IncrEdible și Pensiunea Dacica

Sâmbătă, 13 iulie 2024
08:00 Mic dejun
09:00 Inițiere în foraging pe teren, cu Quim Rueda
Pornim în excursie spre Cetatea dacică Piatra Roșie, analizând și colectând elementele comestibile din flora spontana, posibil folosite și de daci
13.00 Prânz de inspirație dacică la Cetatea Roșie
Prânz la pachet, primit de la pensiune la plecarea în excursie
14.00 Prezentarea cetății, cu Aurora Pețan, și coborâre spre pensiune
15:30 Pauză
17:00 Gastronomia dacică, atelier teoretic cu Aurora Pețan
18:00 Ceramica dacică pentru servit și gătit, atelier teoretic cu Marius Ardeleanu, arheolog la Muzeul Județean de Istorie si Arheologie Maramureș. Târg de replici de vase dacice.
19:00 Gastronomia dacică, atelier practic de gătit cu rețete și ingrediente de pe vremea dacilor, cu Quim Rueda, Marius și Lia Ardeleanu
20.00 Cină participativă la vatra focului
Ingredientele pregătite anterior vor fi la dispoziția participanților, astfel încât fiecare să-și poată pregăti propria cină prin diferite modalități arhaice
22.00 Foc de tabără presărat cu Magia naturii – Mitologia din jurul plantelor și ciupercilor sălbatice

Duminică, 14 iulie 2024
09:00 Mic dejun
09:00 Inițiere în elaborarea de brânzeturi și fermentații lactice străvechi.
Atelier teoretic și practic în care o să pregătim 3 linii diferite de preparate lactice făcute așa cum puteau fi produse de strămoșii noștri: caș, urdă și lapte acru.
12:00 Atelier practic de gătit, în care vom învăța tehnici de slow cooking folosite în antichitate și vom realiza rețete de inspirație dacică
14.00 Prânz cu elemente elaborate în timpul atelierelor

Prin temele parcurse în timpul atelierelor, ne vor familiariza cu ingredientele, tehnicile și ustensilele folosite în gastronomia dacica și ne vor învăța cum să le implementăm în viața noastră actuală, pentru a profita de avantajele pe care le oferă.

De la lactate fermentate, la lucrul cu drojdii naturale, culesul din natură a nenumărate specii de plante și ciuperci sau gătitul cu condimente care se pot recolta doar din zonă.

Ce vei mânca în timpul cursului?
În timpul cursului, la prânz și la cină, vom avea un meniu inspirat din ingrediente și rețete dacice.

Cine va ține evenimentul?
Evenimentul va fi susținut de un chef și doi arheologi:

Quim Rueda, de la proiectul IncrEdible, chef în bucătăria creativă și foraging, de origine catalană, de 13 ani în România. Lucrează în mai multe proiecte adresate creșterii capacității de reziliență a oamenilor pentru a deveni cât mai autosustenabili.

Aurora Pețan, doctor în Istorie, președinta Fundației Dacica, al cărei scop principal este cercetarea, protejarea și promovarea patrimoniului de epocă dacică.

Marius Ardeleanu, arheolog la Muzeul Județean de Istorie si Arheologie Maramureș, specialist in arheologie experimentală (gastronomie antică și reproduceri de vase ceramice dacice).

☑️ Când?
◉ 12-14 Iulie 2024
◉ începe vineri după-amiază, la ora 17:00, și se termină duminica, până în ora 16:00
____
☑️ Unde?
◉ se va desfășura în județul Hunedoara, la Pensiunea Dacica
____
☑️ Cât costă cursul?
◉ 500 lei

☑️ Cum te înscrii la curs?
Ne poți contacta cu apel, SMS sau Whatsapp la telefon 0774 078 517 sau direct la Pensiunea Dacica, la telefon 0757 322 422.

Descrierea evenimentului:
◉ Evenimentul va fi compus din ateliere atât teoretice în sală, cât și practice în bucătărie sau pe teren
◉ În cadrul atelierelor, vom parcurge împreună diferite subiecte legate de gastronomie:
– Bazele gastronomiei
– Ingrediente: cum să identificăm sursele sigure și sustenabile pentru materiile prime
– Diferite ustensile și elemente folosite la gătit în vechime
– Modalități arhaice de gătire, procesare și stocare a alimentelor
– Înțelegerea rolului mâncării sălbatice în trecut
– Care sunt avantajele unei diete bazate pe alimente consumate de strămoșii noștri?
– Principii de lucru cu fermenți și drojdii
____
☑️ Cui se adresează evenimentul?
◉ persoanelor care vor să dobândească mai multe cunoștințe despre bucătărie
◉ persoanelor interesate de un stil de viață mai sănătos
◉ persoanelor interesate de istorie
◉ persoanelor interesate de gătit cu elemente culese din natură

Notă: Din cauza materialelor și a limbajului complex, acest eveniment nu este adaptat și potrivit pentru copii, însă, dacă un adult îi însoțește și îi ajută să înțeleagă procesele poate fi util și pentru cei mici.

__________
☑️ Cazare și mâncare
Cazarea și mâncarea NU sunt INCLUSE.
Acest eveniment se desfășoară la Pensiunea Dacica, motiv pentru care îți recomandăm serviciul lor de cazare.
Mai jos, îți furnizăm lista de prețuri cu care pensiunea va opera în timpul evenimentului și te rugăm să-i contactezi pentru a-ți rezerva cazarea și mâncarea:
◉ ◉ ◉ MÂNCARE
2 mic dejun, 2 prânz, 2 cină
◉ TOTAL MESE 360 lei

◉ ◉ ◉ CAZARE
◉ Loc în cameră dublă cu baie proprie: 140 lei/noapte x 2 = 280 lei/persoană
◉ Cameră single cu baie proprie: 240 lei/noapte x 2 = 480 lei/persoană
◉ Loc în bungalow cu băi comune: 70 lei/noapte x 2 = 140 lei/persoană
◉ Bungalow single cu băi comune: 120 lei/noapte x 2 = 240 lei/persoană
◉ Loc în cameră cvadruplă cu baie (2 pers.): 110 lei/noapte x 2 = 220 lei/persoană
◉ Loc în cameră cvadruplă cu baie (3 pers.): 80 lei/noapte x 2 = 160 lei/persoană
◉ Loc în cameră cvadruplă cu baie (4 pers.): 70 lei/noapte x 2 = 140 lei/persoană

☑️ Locurile sunt limitate!
Dacă vrei să te asiguri că acest eveniment este potrivit pentru tine sau dacă mai ai întrebări suplimentare pe lângă informațiile pe care le-ai găsit în această pagină, te rugăm să ne contactezi la: 0774 078 5176.