Dacica Guesthouse

TreKulture Mix 9 cu Mihai Melinescu și Tudor Anghelescu

30 octombrie-1 noiembrie 2020

Anul ăsta Halloween-ul pică pe lună plină, iar luna plină pică fix pe Mixul al nouălea!
Prietenii noștri știu că nu ne dăm în vânt după sărbători de import, dar dacă tot s-a nimerit, n-o să ne dăm în lături de la o felie de dovleac copt sau de la o plăcintă cu dovleac. N-o să umblăm îmbrăcați în lilieci pe la casele oamenilor, dar, cu puțin noroc, vom vizita liliecii la ei acasă. V-am făcut curioși? Să detaliem!
Pentru cine nu știe încă (o mai fi cineva?), TreKulture Mix este un eveniment cultural multilateral, polivalent și pluridimensional, adică, mai pe românește, un weekend în care punem laolaltă, pe criterii mai mult sau mai puțin ermetice, muzică bună, mâncare gustoasă, plimbare voioasă și multe condimente-surpriză, rezultând de fiecare dată alte combinații, care ne surprind până și pe noi.
De data asta ingredientele sunt:
– Muzică: 2 chitariști foarte foarte talentați: Tudor Și Mihai.
Tudor Anghelescu este profesor de chitară, orchestrator, pasionat de folclor și de muzica lumii. Alături de Constantin Stanciu, Mihai Melinescu, Anca Parghel și Ciprian Parghel a fondat prima orchestră de tango din România postdecembristă, în 2004. Are nenumărate concerte și recitaluri la activ, în țară și peste hotare. Este pasionat de tirul cu arc tradițional și co-organizator al Concursului internațional de tir cu arcul și re-enactment istoric, Cupa Șerban Cantacuzino.
Mihai Melinescu este autodidact, chitarist, vocal și backing vocal. Cântă într-unul dintre cele mai titrate coruri din România, Corul Sound, sub bagheta dirijorului Voicu Popescu. Îi place să găsească reinterpretări ale unor piese și hituri mai vechi. A cântat cu muzicieni din zone foarte diferite ale muzicii – de la Anca Parghel și Maxim Belciug până la Whatsup, Marius Moga sau Alexandra Ușurelu.
Pentru prima dată în istoria Mix-ului, vom avea două seri de muzică, nu una singură! Elementul comun al ambelor seri: cele două chitare. Provocarea este cu atât mai mare cu cât aproape nimic din ce vom auzi nu a fost scris pentru aceste instrumente – dar nu degeaba sunt Tudor și Mihai unul dintre cele mai longevive duo-uri muzicale românești, cântând împreună de peste 20 de ani.
Vineri seara: program instrumental de muzica lumii, în două chitare: folclor din România, Turcia, Grecia, câteva piese din vestul Europei tocmai până în America Latină – dar… cu poveste. De ce ne sună așa ciudat muzica lui Anton Pann? Ce legătură au unele melodii tradiționale turcești cu temuții lor arcași călare? Care e istoria faimosului tango pe care dansează Al Pacino în celebrul „Parfum de femeie”? Cine era de fapt, „Fata din Ipanema”?
Sâmbătă seara: melodii pe care le ascultăm și acum la radio cu plăcere – de la Simon și Garfunkel până la Van Morrison sau Cindy Lauper. În două voci și două chitare, Tudor și Mihai ne cântă și ne povestesc despre atâtea melodii pe care le asociem oamenilor dragi, amintirilor, tristeților. Muzică nu doar ascultată, ci trăită de fiecare dintre noi.
– Drumeții: toți oaspeții noștri de până acum au fost la peștera Cioclovina cu apă. De data asta sperăm să vă putem arăta peștera Cioclovina uscată, situată deasupra celeilalte, celebră pentru fosilele de urși de peșteră și pentru craniul de homo sapiens vechi de 30.000 de ani găsit aici, unul dintre cele mai vechi din Europa, dar și pentru depozitele de guano-fosfat din care s-au exploatat, până în anii ’30, circa 30.000 de metri cubi. Peștera este închisă pentru public, dar am depus o cerere la Comisia Patrimoniului Speologic și sperăm să obținem aprobarea pentru a o vizita. Nu vă putem promite, deoarece suntem chiar la limita perioadei în care se pot obține autorizații; de la 1 noiembrie accesul nu mai este permis deoarece începe perioada în care liliecii se retrag pentru hibernare, dar sperăm să avem ocazia să le spunem noapte bună.
Dacă nu vom putea intra în peșteră, avem un plan de rezervă: vom merge să vizităm așezarea dacică de la Fețele Albe, îngropată sub o pădure despre care localnicii cred că ar fi bântuită de spiritele ielelor, un fel de cartier de lux al Sarmizegetusei Regia, unde au fost descoperite locuințe de mari dimensiuni, cu încăperi concentrice, hambare, ateliere, conducte de teracotă și mai multe temple.
În ambele variante vom lua o gustare într-o gospodărie țărănească din apropierea locului vizitat.
– Astronomie: pe 31 octombrie e lună plină. Dacă va fi cer senin vă invităm s-o cercetați prin telescop, iar cine vrea s-o vadă mai de aproape e poftit la o plimbare prin pădure până la cetatea Piatra Roșie la lumina lunii, acompaniați de ciripit de lilieci somnoroși.
– Gastronomie: la ediția aceasta avem un meniu subversiv. Bucătăresele ardelence de la pensiunea noastră ardelenească vă vor găti, la toate mesele, bucate moldovenești, sub îndrumarea prietenei noastre Simona, o moldoveancă getă-begetă.

Cum a fost

Events

This site is registered on wpml.org as a development site.