TreKulture Mix 14 cu Maria Răducanu
27-29 mai 2022
Dacă suntem imprevizibili de fiecare dată, înseamnă oare că am devenit previzibili? Sau doar paradoxali, la fel ca TreKulture Mix, un eveniment care reușește să combine muzica, istoria, natura, gastronomia și multe alte ingrediente într-un cocktail savuros care bucură toate simțurile, dar mai ales sufletul?
Ediția a 14-a a Mixului este una dintre acelea care ne fac viața ușoară, pentru că ne scutesc de nevoia de a prezenta artistul-invitat. Probabil că multă lume a avut ocazia s-o asculte pe Maria Răducanu cântând pe o scenă sau într-un club, dar câți oameni au avut șansa să viziteze împreună cu ea Sarmizegetusa Regia ori Castelul Corvinilor (oare cum sună vocea Mariei în Sala Dietei?), sau să împartă cu ea o plăcintă tradițională la iarbă verde în Ținutul Pădurenilor? TreKulture Mix este evenimentul care aduce artiștii de pe scenă în mijlocul unui grup restrâns de admiratori care au privilegiul să cunoască și omul din spatele imaginii artistului de pe scenă, să se înveselească și să se întristeze împreună cu acesta, pentru că muzica profundă este la fel ca viața.
Maria Răducanu e imposibil de catalogat. Cântul ei este încântare pură, emoție sonoră care face inutilă încadrarea într-un gen anume. Ai putea savura un vin de Porto într-un club de fado din Lisabona, un pahar de absint într-o cafenea de pe malul Senei sau un rachiu într-o cârciumă de mahala bucureșteană și, ridicând privirea ca să afli al cui e glasul care îți face pielea de găină, ai putea-o descoperi pe aceeași Marie, eventual cu altă pălărie, adecvată decorului, dar cu aceeași voce care te scoate din timp și spațiu și te readuce la sinele tău profund. La fel se va petrece și cu cei ce vor veni să deguste o cană cu mied la Pensiunea Dacica în weekendul 27-29 mai!
Întâlnirea cu Maria Răducanu va începe vineri seara, cu o cină ciobănească la iarbă verde, într-o poiană cu flori de la poalele stâncii Piatra Roșie pe care dacii și-au construit cetate acum 2000 de ani. Cei care doresc, pot urca la cetate până li se face semn din vale că au gătat de fiert ceaunele cu bucate gătite după rețete pe care doar bătrânii din zonă le mai știu. Vom avea și muzică, prietenii noștri Bogdan și Rareș (cunoscuți deja ca trupa Aspartam) vor aduce cu ei vioara și chitarele și le vor pune la treabă.
Sâmbătă dimineață vom vizita Castelul Corvinilor, unde va fi animație mare pentru că va fi în plină desfășurare Târgul European al Castelelor. Ne vom lăsa furați de atmosfera medievală și vom vizita castelul ghidați de un expert al muzeului și poate vom avea norocul să aflăm răspunsul la întrebarea din introducere și să testăm ecoul sălilor gotice.
De acolo vom porni spre Ținutul Pădurenilor, una dintre cele mai originale, mai unitare şi mai conservatoare zone etnofolclorice din România, care se întinde pe versantul estic al Munţilor Poiana Ruscă, între Valea Cernei şi Valea Mureşului. Satele pădurenești, deși așezate pe culmi de deal, au o formă adunată, caracteristică mai degrabă satelor de la câmpie și păstrează încă multe exemple de arhitectură populară autentică. Unul dintre ele are însă o poveste specială. Satul Alun se află la marginea unei cariere de marmură care a funcționat mai bine de 200 de ani și care a aprovizionat cu material șantierele multor palate austro-ungare dar și pe al Casei Poporului. Într-o vreme cel mai prosper sat din regiune, Alunul este azi aproape părăsit, singurii locuitori permanenți fiind un cioban și cele două măicuțe care au grijă de biserica cea mare, un edificiu unic, construit în întregime din marmură. De altfel, toate casele din sat au fundația sau primul nivel construit din blocuri de marmură și tot cu marmură este pavat drumul pe care se ajunge în Alun. În mijlocul satului, biserica din lemn, una dintre cele mai vechi din Ținutul Pădurenilor, aflată pe lista monumentelor istorice, domină așezarea de pe o colină.
Cum pădurenii nu se mândresc doar cu meșteșugurile și cu vestimentația tradițională, ci și cu gastronomia specifică, la plecare ne vom opri să luăm prânzul într-o gospodărie din satul Poienița Voinii, iar vedeta meniului vor fi faimoasele plăcinte pădurenești.
Seara vom urca în mansardă pentru concertul Mariei, momentul central al evenimentului nostru, iar după aceea ne vom aduna, de pe unde ne va purta muzica ei, în jurul focului de tabără să ne dezmeticim cu un pahar în mână și o slană în vârf de băț.
Minunile durează trei zile, așa că în a treia zi vom merge la Sarmizegetusa Regia să (re)vedem capitala regatului dac cu alți ochi decât turiștii obișnuiți, ghidați de Aurora Pețan, istoric și președinte al Fundației Dacica, cea care i-a redescoperit multe dintre secretele uitate.