Dacica Guesthouse

TreKulture Mix 7 cu Vali Răcilă

25-27 octombrie 2019

După cum v-ați obișnuit, la Dacica frunzele toamnei cad pe ritmuri de blues. De data aceasta, ne-a făcut bucuria să accepte invitația noastră un artist a cărui prezentare în mod normal ar fi inutilă. Nu există iubitor de blues care să nu fi auzit de Vali Răcilă și care să nu-l fi ascultat măcar o dată la un festival sau într-un club.

Puțină lume știe însă că SirBlues nu este doar muzician, ci și actor și psiholog, în majoritatea timpului dedicându-se organizării de activități de terapie prin activităţi creative destinate persoanelor cu dizabilități în mai multe centre de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică. Pentru Vali Răcilă, blues-ul este o iubire veche de peste 40 de ani. Prin vocea și chitarele lui răsună un blues autentic, tradițional, pasional, descinzând direct din ritmurile îngânate de sclavii de pe plantațiile de bumbac din America secolului al XIX-lea.

TreKulture Mix e la a șaptea ediție și știți deja că e un eveniment care nu seamănă cu nimic altceva și nici măcar cu el însuși. De fiecare dată ingredientele sunt altele, iar cocktailul rezultat are mereu altă savoare. În 25-27 octombrie vă propunem un mix de sunete, culori și arome care vă vor transporta în alte timpuri și locuri. Vineri seara vă așteptăm cu mâncăruri gătite după rețete vechi de 2000 de ani, cum numai la curtea regilor daci se puteau gusta. E de presupus că un rege precum Decebal va fi avut bucătari veniți din toate colțurile lumii, așa că vom savura atât bucate dacice, cât și romane, grecești sau celtice. Apoi, pe înserat, în jurul șemineului, vom povesti despre daci și nu numai, la un pahar de mied Amurg, cu experta noastră Aurora Pețan și cu oaspetele nostru, Vali Răcilă. Sâmbătă vă propunem o excursie într-unul dintre locurile de legendă ale zonei, Poiana Omului, unde se zice că și-ar fi luat viața Decebal pentru a nu cădea viu în mâinile romanilor. Vom urca cu mașinile pe dealul Merișor și vom străbate platoul Luncanilor și satul Târsa, de unde se deschide larg perspectiva atât spre Retezat, cât și spre Parâng. Vom merge apoi pe drumurile de plai pe care umblau dacii acum 2000 de ani până la stâna din Poiana Omului, unde ne va aștepta un prânz ciobănesc, stropit cu țuică și vin. Cei dornici de mișcare vor putea veni pe jos, pe poteci, pe sub coroanele multicolore ale fagilor a căror paletă cromatică autumnală va fi la apogeu. Seara, după cină, vom urca în mansardă pentru momentul central al programului, concertul lui Vali Răcilă. Apoi vom ieși la focul de tabără, unde ne așteaptă o surpriză și sperăm că și Vali își va lua cu el măcar una din cele 4 chitare de care nu se desparte. Probabil că vom merge la culcare foarte târziu în noapte, însă cu toate acestea ne va mai rămâne energie pentru o plimbare la Peștera Cioclovina sau la cetatea Piatra Roșie, duminică înainte de a ne despărți.

Cum a fost

Despre lucruri care se fac cu bucurie și pasiune, despre oameni care strălucesc atunci când cântă, râd și dăruiesc, despre prieteni dragi, despre cea mai frumoasă dintre toamne – despre toate acestea cuvintele greu pot să spună ceva. Poate fotografiile să redea puțin, prea puțin, din sărbătoarea pe care am trăit-o la cel de-al 7-lea mix cultural organizat de Pensiunea Dacica.

L-am avut invitat pe inegalabilul Vali „SirBlues” Răcilă, un artist de poveste, un om senin și plin de umor, o legendă. Oaspeții noștri, dar și Vali, au avut parte de o mare surpriză: au venit să-l asculte și au cântat alături de el Soul Serenade, Cătălin Tzetze Rădulescu și Alina Ciolcă, care ne-au încântat la patru dintre mixurile anterioare. A fost o sărbătoare a blues-ului, a muzicii bune, care a vrăjit pentru câteva ore mansarda noastră plină cu prieteni, pisici și un cățel. A fost un fel de „4 în 1”, iar cei care au participat pot spune mai multe despre cât de minunată a fost această întâlnire a artiștilor.

Dar cum mix-urile noastre presupun întotdeauna o combinație inedită de muzică cu plimbări pe munte, povești cu daci și mâncare bună, recitalul a fost precedat de două momente savuroase. Primul s-a desfășurat vineri seara și a constat într-o cină cu bucate inspirate din gastronomia antică (dacică, celtică, veche grecească și romană): gustările reci tradiționale (slănină cu brânzeturi de stână și ceapă spartă cu pumnul), șalău gătit în vin alb, cu sos de mentă și struguri, terci de linte cu bureți de pădure (gălbiori și hribi), smântână, boabe de muștar, usturoi și cimbru, cârnați în bere neagră, cu mere, mazăre și verdețuri, mămăligă de mei, fiartă în lapte, cu unt și brânză, praz în vin, cu grâu spart, salată de câmp și salvie, lipii cu făină de urzici și chimen, prăjitură de mei cu miere și nucă, păstârnac caramelizat în miere, fructe de sezon, vin, mied „Amurg” (cu cimbrișor, coacăze negre și pelin), multă poftă de mâncare și voie bună. Cina a fost concepută de Aurora și pregătită de echipa noastră cea vrednică: tanti Ioana, Mariana, Nița, Onu, Florin și, nu în ultimul rând, Teodora, care a contribuit și la adaptarea meniului. Inspirația ne-am găsit-o în cărțile arheoloagei britanice Jacqui Wood, „Tasting the past” și „Prehistoric cooking”, precum și în cartea Sophiei Souli, „Ancient Greek food”.

Cel de-al doilea moment a fost sâmbătă: prânz ciobănesc la stâna din Poiana Omului. Până acolo am mers cu mașinile sau pe jos, fiecare după chef. Traseul a fost de o frumusețe fără seamăn, cu păduri calde, aurii, cu un cer ireal de albastru și o poiană situată în jurul cotei 1000, plină de povești. Acolo ne-au așteptat Dănuț și Nița, care ne-au pregătit o tocană de porc la ceaun, cu pitoance (hribi) și legume, pe care am savurat-o stând pe iarbă. A urmat o „înturnată la ușa stânii”, un fel surprinzător, primitiv și foarte sofisticat în același timp, cu texturi care te duc cu gândul la celebrul „fondue”. Nu încercați așa ceva acasă, dacă nu aveți unt și smântână de țară și un foc bun de lemne.

Seara de sâmbătă a fost seara cea mare, care s-a făcut noapte, apoi s-a făcut dimineață, iar noi nu ne-am putut dezlipi de Vali și prietenii lui. Am avut blues, foc de tabără, povești. Oameni care au cântat cu bucurie, cu talent, oameni care au dăruit momente de neuitat.

Duminică dimineață vremea minunată ne-a scos iar la plimbare, așa că am urcat la cetatea dacică Piatra Roșie, apoi am mers la peștera Cioclovina cu Apă – ambele pline de istorie și de culorile toamnei.

Le mulțumim tuturor celor care au venit la această întâlnire, unii de la mari depărtări. Astfel de întâlniri ne sporesc încrederea că lucrurile bune și oamenii faini există în număr mai mare decât am crede și că muzica, istoria și natura sunt ingredientele perfecte pentru astfel de întâlniri. Mulțumim, Florin Cazan, pentru fotografii!

Vă așteptăm la următoarea ediție TreKulture Mix!

Events

This site is registered on wpml.org as a development site.