Pensiunea Dacica

Ziua cetății dacice Piatra Roșie

Ediția a VI-a - 26 august 2023

Sâmbătă, 26 august 2023, am organizat a VI-a ediție a Zilei Cetății Dacice Piatra Roșie. Programul a debutat cu o prezentare susținută de dr. Aurora Pețan, președinta Fundației Dacica, despre cele mai noi tehnici de investigare a siturilor arheologice. Tehnologia Lidar permite vizualizarea și analizarea intervențiilor antropice în teren chiar și în zonele acoperite de vegetație, iar la Piatra Roșie sistemul de terase dacice poate fi pus foarte clar în evidență folosind acest instrument.
Ziua a continuat cu o vizită ghidată în cetate iar, la coborâre, oaspeții au fost așteptați cu un prânz oferit de Pensiunea Dacica, cu feluri gătite cu ingredientele folosite de daci în alimentație, dar și cu bucate sofisticate după rețete din bucătăria romană.
Komakiza, celebrul fierar dac, și-a instalat atelierul sub un măr și ne-a arătat cum se transformă fierul brut într-o armă de temut, iar Roxana, soția lui, i-a instruit pe cei dornici să învețe cum se aruncă cu precizie sulița și cum se trage cu arcul.
Horea Pop, arheolog la muzeul de istorie din Zalău și soția lui, Alvina, ne-au prezentat o mulțime de jocuri antice iar alături am organizat un mic târg cu cărțile Editurii Dacica, cu replici după bijuterii dacice făurite de Oroles și cu dulcețuri și siropuri produse de Pensiunea Dacica.

Cum a fost

Evenimente

This site is registered on wpml.org as a development site.