Pensiunea Dacica

TreKulture Mix 3 cu Soul Serenade

19-21 mai 2017

Primul TreKulture Mix a fost un experiment reușit care ne-a dat curaj să continuăm. Al doilea a fost o confirmare a faptului că din muzică, natură și istorie poate ieși un cocktail spumos, colorat, strălucitor. De la al treilea putem vorbi deja de o tradiție.

Pentru cine nu știe încă, TreKulture Mix este un eveniment multicultural inedit, un happening spontan ca muzica pe care o promovează, departe de bruiajul orașelor, în mijlocul unei naturi sălbatice care ascunde urme prea puțin cercetate ale unei civilizații care de 2000 de ani se încăpățânează să-și păstreze secretele.

Pe scurt, punem laolaltă artiști cunoscuți de blues, jazz sau folk cu o mână de fani dornici să petreacă un weekend întreg în compania lor, adăugăm câteva cetăți dacice sau fortărețe medievale, niscaiva cărări de munte, o peșteră-două, o curte mare cât vezi cu ochii plină cu pisici, căței, oițe, căprițe și șefa lor, măgărușa Rușa, mâncare ca la mama acasă gătită de masterchefa Tanti Ioana, stropim totul cu țuică și pălincă de casă și amestecăm bine. Ce iese? La primele două ediții au ieșit 3 zile și 2 nopți de neuitat, cu cântări care au durat până spre ziuă, cu prietenii care s-au legat pe poteci de pădure sau între ziduri vechi de milenii, cu multă mișcare prin natură, cu discuții interesante și mese gustoase și sănătoase. La a treia ediție nu are de ce să fie altfel, așa că, dacă vrei să faci parte din grupul privilegiat care va petrece un weekend întreg alături de o trupă de blues tânără, dar deja celebră, vino alături de noi!

Nu avem un program bătut în cuie; ne adunăm vineri seară la masă și la un pahar în jurul focului de tabără și ne gândim unde vrem să mergem sâmbătă și duminică. Avem de unde alege, e multă istorie zidită în piatră și multă natură virgină în preajmă. Cine ajunge mai devreme și vrea să-și facă încălzirea pentru a doua zi, poate urca la cetatea dacică Piatra Roșie, pe platoul stâncii care domină Valea Alunului, unde se află pensiunea. Cine vrea să-și menajeze forțele, se poate scufunda într-un hamac, la umbra viței de vie, cu o carte (avem o bibliotecă cu peste 3000 de volume) și o pisică.

Sâmbătă e ziua cea mare. Vom porni de dimineață spre destinația aleasă cu o zi înainte. Capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia este fără îndoială obiectivul cel mai important din zonă, dar și cel mai vizitat. Poate unii dintre voi ați fost deja acolo, așa că v-ar putea interesa mai degrabă o cetate mai mică, dar mai retrasă și, de aceea mai ferită de spolierile la care au fost supuse celelalte cetăți: Blidaru. Aurora, care este arheolog și președinta Fundației Dacica ne va arăta nu doar cetatea, pe care o poate vizita orice turist, ci și urmele orașului impresionant care o înconjura, cu zeci de terase săpate în coasta dealului și turnuri masive și enigmatice ascunse prin pădure. Dacă primul Mix a stat sub semnul frunzelor arămii iar al doilea a avut ca protagoniști ghioceii care acoperă hectare întregi pe dealurile din zonă, la al treilea ne vom delecta cu flori parfumate. În drum spre cetăți, vom traversa dealul Ocolișului care va fi, la vremea aceea, acoperit de salcâmi înfloriți. Din florile lor, Tanti Ioana ne va face gogoși înmiresmate, după care ne vom răcori cu o licoare la fel de aromată, din flori de soc proaspăt culese.

Seara, după cină, are loc, desigur, momentul principal al evenimentului: concertul trupei Soul Serenade. Trei tineri frumoși, simpatici și foarte talentați care au devenit rapid cunoscuți în țară dar, mai ales, în cercurile selecte ale blues-ului mondial. Contăm pe entuziasmul și căldura voastră în așa fel încât să nu-i lăsăm să părăsească scena prea repede.

Duminică, după ce ne vom reveni din beția (muzicii, desigur) din noaptea precedentă, putem merge să ne răcorim în peș tera Cioclovina sau în sălile monumentale ale Castelului Corvinilor.

Soul Serenade propune o nouă și revigorantă interpretare acustică a genului „roots” care continuă să exploreze idei, emoții prin cea mai pură formă a muzicii. Trio-ul acustic oferă o combinație aparte între chitară slide, voci, mandolină, muzicuță și tamburină, care vă vor purta de pe străzile din Chicago până pe drumurile prăfuite din sud.

În martie 2013, trupa a obținut locul II la Festivalul European de Blues din Toulouse (European Blues Challenge), aceasta fiind și prima participare a României la acest festival/concurs. În noiembrie 2013 trupa a fost prezentă în cadrul renumitului festival „Blues Sur Seine” din Franța. Trio-ul bucureștean a fost „opening act” pentru Rhiannon Giddens & Layla Mccalla, câștigătoare Grammy.

Alte participări la festivaluri notabile: „Blues After Work” 2013 (Luxembourg), „Sofia Blues Meeting” (Bulgaria), Sighișoara Blues Festival 2016 (România), GreenSounds Festival 2016 (România), Danube Jazz & Blues 2015 (România), Dichis’n’Blues 2015 & 2016 (România), Jazz in the Park 2015 (România), Bulz&Blues 2013 & 2014 (Romania), „CloverFest Muscel” 2013 & 2015 (România), Street Delivery 2013 (România).

Componenții trupei sunt: Adelina Chivu – voce, kazoo, u-bass, Andrei Rotariu – voce, chitară, muzicuță și tamburină, Codruț Andrei – mandolină.

Cum a fost

Povestea merge mai departe: a fost TreKulture Mix 3, care ne-a adus noi prieteni, muzică foarte bună, multă bucurie și care ne-a făcut sufletul serenadă. Ne-am plimbat, am vizitat cetățile dacilor Sarmizegetusa Regia și Piatra Roșie, ne-am delectat cu bucatele alese gătite de echipa condusă de Tanti Ioana, ne-am relaxat, am povestit, ne-am distrat, am smotocit animăluțele din ogradă și, lucrul cel mai important, am participat la un senzațional concert Soul Serenade. Trei tineri care ne-au impresionat teribil, atât prin talentul lor cu totul remarcabil, cât și prin modestia și naturalețea lor. O bucățică de Românie frumoasă, pe care am împărtășit-o cu oaspeții noștri. Îi iubim și îi așteptăm cu drag să revină. Îi mulțumim pentru fotografii lui Ioan Todor.

Evenimente

This site is registered on wpml.org as a development site.