Pensiunea Dacica

TreKulture Mix 1 cu Blue Monday Ministers

21-23 octombrie 2016

Vă invităm la prima ediție a unui eveniment cultural inedit! De câte ori, după un concert, nu v-ați dorit să cunoașteți personal artiştii pe care i-ați aplaudat din sală, să petreceți măcar câteva clipe împreună cu ei? Acum veți avea ocazia să petreceți un întreg weekend cu artiștii voștri preferați!
TreKulture Mix va fi un happening cultural original în care un grup restrâns de fani vor putea participa la un program turistic în inima unui parc natural, într-o zonă încărcată de istorie, alături de binecunoscuți artiși de jazz, blues sau folk. Fiecare ediție va fi un mix unic, în care vor intra, pe lângă istorie și muzică și celelalte arte.
Invitații primei ediții TreKulture Mix sunt Cătălin „Tzetze” Rădulescu şi Mihai Melinescu, adică „Blue Monday Ministers”.

Programul va fi, în linii mari, următorul:
– Vineri vom face cunoștință și ne vom încălzi cu un pahar de vin și o cântare;
– Sâmbătă vom vizita cetățile dacice din Munții Șureanu, vom lua masa împreună iar seara se va încheia din nou cu muzică live, în jurul focului de tabără;
– Duminică, înainte de a ne despărți, vom străbate cărările Parcului Natural Grădiștea Muncelului – Cioclovina spre peștera cu apa, Cioclovina.

Artiștii sunt însă oameni spontani și imprevizibili, așa că anticipăm o mulțime de surprize (plăcute).

Repertoriul „Blue Monday Ministers” cuprinde interpretări inedite ale unor compoziţii care au consacrat pe câţiva dintre corifeii bluesului. Skyp James, Mississippi John Hurt, Robert Johnson,Big Bill Broonzy, R.L. Burnside (sau contemporanii Ry Cooder şi Taj Mahal) se numără printre eroii care inspiră soundul trupei. Cu infinit respect pentru munca celor care au compus sau cules de-a lungul timpului temele originale (anonime, de cele mai multe ori), cei doi componenţi ai proiectului „Blue Monday Ministers”- inițiatorul proiectului, muzicuțistul Cătălin „Tzetze” Rădulescu şi experimentatul chitarist Mihai Melinescu, nu fac altceva decât să repropună o exprimare onestă, necosmetizată. Contopirea străvechilor rădăcini folclorice ale Mamei Africa, prin incidenţă cu filonul cultural european iudeo-crestin a generat un fenomen uimitor, marcând epic şi ireversibil identitatea muzicală a Lumii Noi. Pornind de la acest adevăr axiologic, proiectul „Blue Monday Ministers” îşi propune să readucă în atenţia publicului iubitor de blues, câteva dintre cele mai vechi teme care au fost reţinute de memoria fonografică a istoriei muzicale antebelice şi interbelice.
Din mixul acestei prime ediții vor face parte și artele plastice. Cătălin „Tzetze” Rădulescu este și un talentat artist plastic, iar sala de concert va fi în același timp și sală de expoziție.

Cum a fost

Să pui în cuvinte o experiență care a depășit, prin intensitate și frumusețe, nu doar cotidianul, ci și remarcabilul din viața noastră, e o treabă tare grea. Ne-am adunat într-un miez de toamnă la prima ediție a unui mix de cultură inedit, conceput de Marian Norman Coman și pus în practică cu sprijinul neprețuit oferit de CrisTina Ioniță: muzică bună, istorie și natură. Muzica a fost adusă, la această ediție, de Blue Monday Ministers, adică Mihai Melinescu (pe care îl puteți vedea în fiecare dimineață la TVR 1) și Cătălin Tzetze Rădulescu (care este și artist plastic și restaurator de artă). Doi oameni foarte talentați, calzi, veseli și modești, cu o cultură largă și cu o teribilă dorință de a cunoaște. Am fost în vizită la străbunele cetăți de la Sarmizegetusa Regia, Costești-Cetățuie și Piatra Roșie, prin cețuri și lumini, prin soare și neguri. Călăuză: Aurora Pețan. Am petrecut o noapte magică, până în zori, cu două reprize de blues de mare clasă și una de infinită emoție, cu Mihai și chitara lui. Ne-am plimbat, am spus povești despre daci, ne-am delectat cu bucatele deja celebre marca „tanti Ioana”, am ascultat, am cântat, am ascultat… Un week-end de aur, cu prieteni pentru o viață. Fotografiile spun multe, iar cei care au participat la această întâlnire pot depune mărturie că Țara Dacilor este o țară vrăjită. Le mulțumim tuturor celor care au făcut ca acest week-end să depășească orice vis. Mulțumiri pentru fotografii lui Ioan Todor și Dacian Muntean.

Evenimente

This site is registered on wpml.org as a development site.