Muzee

Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva

Muzeul funcționează în cladirea Palatului Magna Curia, construit în secolul al XVI-lea, fiind cea mai veche clădire monument istoric a Devei. Cu aspect de bastion, palatul a fost construit drept casă de vacanţă de către Francisc Geszty, în 1582. A fost transformat de Gabriel Bethlen în 1621 în stil renascentist, dobândind ulterior o înfățișare prevalent barocă în secolul al XVIII-lea, când i se adaug[ scara monumentala dinspre parc și un balcon polilob. Între castel şi cetatea Devei, situată în vârful dealului, existau şi tunele de retragere în caz de asediu, surpate însă. În anul 1918, Castelul Bethlen a trecut în proprietatea statului român, iar din 1938 în castel a fost amenajat Muzeul de Istorie al judeţului Hunedoara. Muzeul Civilizației Dacice și Romane are una dintre cele mai valoroase colecții arheologice din țară, colecții de numismatică, etnografie, ;tiințele naturii, artă. Biblioteca deține peste 40.000 volume. În prezent muzeul se află în proces de reorganizare, singura expoziție permanentă fiind lapidarul amenajat în spatele clădirii, care adăpostește importante inscripții și pietre funerare antice. Sunt organizate expoziții temporare.

Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie

Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie se află în Piața Aurel Vlaicu, nr.1, și a fost înființat în anul 1952 ca muzeu de istorie al raionului Orăștie. În anul 1973 a devenit Muzeul de Artă Populară, iar din 1990 este secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Reorganizat în anul 1999, prin colecţiile pe care le deţine, muzeul expune vizitatorului aspecte reprezentative ale universului rural hunedoarean şi cu precădere pe cele ale zonei Orăştiei. Expoziţia de bază se desfăşoară în cadrul a 6 săli, organizate tematic, cuprinzând ocupaţiile principale (agricultură, păstorit), ocupaţii cu caracter secundar (culesul din natură, vânătoare, pescuit, albinărit, prelucrarea lemnului, ţesut, prelucrarea pieilor), colecţii arheologice şi numismatice precum şi aspecte privitoare la costumul popular, datini şi obiceiuri, religie şi viaţă spirituală. Muzeul reprezintă cea mai importantă colecţie etnografică din judeţului Hunedoara.

Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa

Muzeul din Sarmizegetusa este secție a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva, găzduiește o importantă colecție de arheologie și administrează parcul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Instituția a fost înființată în anul 1924 de Constantin Daicoviciu ca urmare a reînceperii săpăturilor arheologice, iar din anul 1982 muzeul a fost mutat într-un sediu nou, aflat în imediata apropiere a școlii, chiar la intrarea dinspre Hațeg. Colecția de arheologie a muzeului cuprinde monumente epigrafice și sculpturale, mozaicuri, fragmente de pictură murală, arme, argintărie, bronz, os, ceramică, sticlă și numismatică. Alte atracții din muzeu sunt replicile de echipamente militare și civile romane așezate pe manechine.

Muzeul Satului Hațegan, Peșteana

Muzeul se află în comuna Densuș, într-o casă tradițională din lemn aparținând unui localnic, Nenea Antonică. Colecția sa cuprinde lucruri inedite din lumea veche a satului, obiecte ce erau folosite în gospodarie, cum ar fi plasa de păstrat pește confecționată din sârmă împletită, pisăul de măcinat condimente, care nu este altceva decât o bucată de piatră în formă de tocător sau colții de fier care se prindeau de talpa încălțărilor atunci când era ghețuș, cărora li se spunea mâțe. Căsuța veche, cu pridvor are trepte din piatră antică romană, iar în curte se află și un sarcofag roman.

Muzeul Țării Hațegului, Hațeg

Muzeul Ţării Haţegului este situat în centrul orașului Hațeg, lângă podul peste râul Galbena. A fost inaugurat pe 24 ianuarie 2005, în incinta Casei de Cultură din Haţeg. Expoziția cuprinde de la oale tradiţionale din lut, costume populare, linguri şi vase sculptate din lemn, până la instrumente muzicale şi jucării ţărăneşti.

Muzeul Aurului, Brad

Colecția mineralogică din Brad, cunoscută și ca Muzeul aurului, aparține Filialei Bradmin a Companiei naționale „MINVEST” SA din Deva și a fost fondată în urmă cu mai mult de 100 de ani. Colecția, unică în Europa, are peste 2000 de exponate din țări de pe toate continentele: unelte și obiecte vechi folosite la extragerea și prelucrarea minereului aurifer, specifice ultimelor două secole, dar și obiecte arheologice care dovedesc activități de extragere a aurului de acum 2000 de ani. De remarcat sunt exponatele cu aur nativ, originare din Munții Metaliferi. Muzeul, situat pe strada Independenței nr. 3, a fost renovat timp de 5 ani și redeschis publicului în decembrie 2012.

Complexul Memorial Aurel Vlaicu

Complexul Memorial „Aurel Vlaicu” cuprinde Casa memorială, inaugurată în anul 1952, Muzeul memorial, aflat într-o construcţie nouă, ridicată în anul 1982, şi bustul-monument, aflat între cele două clădiri, inaugurat în anul 1933, realizat de sculptorul Dimitriu Bârlad. Casa memorială în care a trăit Aurel Vlaicu și familia sa conservă mare parte din aspectul inițial, păstrându-se arhitectura cu fruntar și ornamente din tencuială, cu geamuri mari și luminoase. În curte se păstrează șopronul și șura, iar în casă sunt diverse obiecte care au aparţinut familiei, un gramofon, un magneton, membrane de telefon, cazanul cu aburi construit de Vlaicu, schiţe de proiect referitoare la invenţii personale. Muzeul memorial adăposteşte o colecţie de obiecte legate de activitatea de aviator şi inventator a lui Aurel Vlaicu: machete ale aparatelor de zbor construite de el, instalaţii şi unelte folosite de acesta, casca şi costumul purtate la ultimul zbor şi bucăţi din avionul cu care s-a prăbuşit în 13 septembrie 1913 lângă Câmpina. Colecţia mai cuprinde alte invenţii ale lui Vlaicu, instrumente muzicale și documente: scrisori, ziare, premii şi recunoaşteri internaţionale.