Pensiunea Dacica

Curs de inițiere în gastronomia antică

Ediția I - 22-24 martie 2024

Ai vrea să știi mai multe despre ce mâncau strămoșii tăi?
Dar să înveți să gătești și tu ca ei, simplu și ușor acasă ?
Te-ai întrebat vreodată de ce în trecut mâncarea era mai sănătoasă?
Atunci acest atelier este de interes pentru tine.
Împreună cu IncrEdible și Fundația Dacica vom descâlci din tehnicile, ingredientele și ustensilele folosite în bucătărie, de-a lungul mileniilor, de foștii locuitori ai zonei.

Ce facem efectiv la curs?

Programul evenimentului:
Vineri, 22 martie 2024
17:00 Primirea participanților
18:00 Inițiere în Micogastronomia antică. Ciupercile au fost o parte importantă a hranei civilizațiilor antice de pe teritoriul României și în acest atelier vom discuta despre modul în care ei se raportau la ciuperci și formele în care erau consumate și conservate
20:00 Cină

Sâmbătă, 23 martie 2024
08:00 Mic dejun
09:00 Inițiere în elaborarea de brânzeturi și fermentații lactice străvechi.Atelier teroretic și practic în care o să pregătim 3 linii diferite de preparate lactice făcute așa cum puteau fi produse de strămoșii noștri: caș, urdă și lapte acru,
11:00 Experiment de gastronomie dacică cu bob, hrișcă și mei. Atelier teoretico-practic în care vom realiza trei mâncăruri care se puteau regăsi în rețetarul dacic, având aceste ingrediente principale.
14.00 Prânz
15:00 Pauză
17:00 Gastronomia dacică, cu Aurora Petan. Atelier teoretic
20.00 Cină

Duminică, 24 martie 2024
09:00 Mic dejun
10:00 Panificația antică, pâine nedospită și pâine dospită cu maia, cereale și semințe folosite în trecut. Atelier teoretic și practic în care vom înțelege cum se pregăteau aluaturile fermentate, coapte sau prajite și cum am putea reproduce aceste tehnici. Vom pregăti două preaparate pe care le vom servi la masa de prânz.
14:00 Prânz
16.00 Închiderea evenimentului

Temele parcurse în timpul atelierelor ne vor familiariza cu ingredientele, tehnicile și ustensilele folosite în gastronomia străveche și ne vor învăța cum să le implementăm în viața noastră actuală, pentru a profita de avantajele pe care le oferă: de la lactate fermentate la pâini nedospite, la lucrul cu drojdii naturale, culesul din natură a nenumărate specii de plante și ciuperci sau gătitul cu condimente care se pot recolta doar din zonă.

Vom trece împreună prin ateliere pe mai multe teme, care ne vor duce cât mai aproape de gastronomia străveche și vom învăța cum să profităm noi astăzi de acele tehnici și obiceiuri culinare implementându-le în viața noastră de zi cu zi.

Cum a fost

Evenimente

This site is registered on wpml.org as a development site.