TreKulture Mix 6 cu Alina Ciolcă & band
5-7 aprilie 2019
La noi, primăvara a venit cu imboldul de a ne întoarce la rădăcini și izvoare, dar și cu dorința de a crea punți în timp și spațiu prin muzică. Prin urmare, vă invităm la un eveniment unic, care va lua forma celei de-a șasea ediții a proiectului nostru cultural TreKulture Mix, unde o veți cunoaște și asculta pe Alina Ciolcă, o interpretă autentică și profundă, cu preocupări excepționale, al cărei repertoriu înseamnă mult mai mult decât muzică: înseamnă tradiții străvechi, folclor, istorie, lingvistică, înseamnă recompunerea și reconectarea unor lumi.
Alina creează punți între lumi, interpretând folclor arhaic afro-american și folclor tradițional românesc în cele patru dialecte, daco-român, aromân, megleno- și istro-român. Vraja repertoriului ei ne va purta de la rădăcinile islamice ale blues-ului la infuziunea de cântare liturgică bizantină din horea lăpușană, de la cântarea polifonică fârșerotă la prison blues, de la field-holler la doină: o experiență extraordinară, o întoarcere la începuturi, care are la bază adevărate demersuri de cercetare științifică, susținute de un talent remarcabil și de o voce tulburătoare.
Alina îngână lumea. Cântecele interpretate de ea tulbură adâncul ființei, îl trezesc și îl tămăduiesc. Ea ne va arăta că blues-ul este o stare, nu un gen, că este rațiunea de existență a unei expresii viscerale care este cântarea tărăgănată.
Vă propunem așadar un proiect de folclor comparat reinterpretat, ce pune în oglindă muzica tradițională arhaică afro-americană din care au luat naștere muzica blues și jazz și folclorul vocal românesc în cele patru dialecte ale limbii române, în interpretări alternative. Repertoriul este structurat tematic, făcând astfel trecerea prin diferitele dialecte, graiuri și limbi una foarte firească prin convergențele sonore și tematice pe care le explorează și le pune în valoare.
Pentru cine nu știe încă, TreKulture Mix este un eveniment multicultural care se reinventează la fiecare ediție și ia formă în funcție de gusturile, personalitatea și sensibilitatea participanților. Noi nu facem decât să punem laolaltă ingrediente de cea mai bună calitate și să le lăsăm să se combine de la sine. Programul nu e bătut în cuie; ne adunăm vineri seară la masă și la un pahar în jurul focului de tabără și ne hotărâm unde vrem să mergem sâmbătă și duminică. Avem de unde alege, e multă istorie zidită în piatră și multă natură virgină în preajmă. Cine ajunge mai devreme și vrea să-și facă încălzirea pentru a doua zi, poate urca la cetatea dacică Piatra Roșie, pe platoul stâncii care domină Valea Alunului unde se află pensiunea. Cine vrea să-și menajeze forțele, se poate scufunda într-un fotoliu, în fața șemineului, cu o carte (avem o bibliotecă cu peste 3000 de volume) și o pisică (avem doar 9), sau poate privi astrele prin telescop.
Sâmbătă vom merge în drumeție încotro am stabilit cu o seară înainte. Dacă vremea e uscată, putem urca la Fețele Albe, cartierul ”de lux” al Sarmizegetusei, cu ziduri din blocuri de piatră aflate încă în picioare și cu urme ale unui templu circular. Poteca spre așezare străbate pajiști mari acoperite cu leurdă, ”regina” sezonului, care va asigura de altfel fundalul culinar al Mixului. Cu alte cuvinte, la întoarcere ne vom delecta cu delicioasa ciorbă de leurdă, cu plăcinta cu leurdă și cu alte bunătăți.
Seara, după cină, are loc, desigur, momentul principal al evenimentului: concertul Alinei Ciolcă, acompaniată de Bogdan Bîngă la chitară și Adrian Chepa la percuție și bass.
Duminică, înainte de a ne despărți, vom mai avea timp de o drumeție. Putem merge la peștera Cioclovina, un loc spectaculos înconjurat de stânci amețitoare, sau putem vizita bisericile străvechi din piatră de la Strei și Streisângeorgiu.
Cum a fost
Cea de-a șasea ediție a proiectului nostru cultural TreKulture Mix, desfășurat în perioada 5-7 aprilie 2019, în cadrul căreia am cunoscut-o și ascultat-o pe Alina Ciolcă, acompaniată de prietenii ei Adrian Chepa (percuție și bass) și Bogdan Bîngă (chitară). Recitalul a avut două părți: una de „încălzire”, vineri seara, și una de amplă desfășurare sâmbătă seara, urmată de cântări la foc de tabără până în miez de noapte. Discuțiile pe teme de lingvistică, filologie și istorie, plimbările în natură, drumețiile la peștera Cioclovina, Cetatea dacică Piatra Roșie și Sarmizegetusa Regia au compeltat programul. Meniul nostru a inclus în acest început de primăvară și ierburi sălbatice, în special pe leurdă, și a fost stropit cu vin și mied. Mulțumim artiștilor și participanților, a fost un eveniment foarte special.