EVENIMENTE

 

TreKulture Mix 14 - Un weekend cu Maria Răducanu

27-29 mai 2022

 

Dacă suntem imprevizibili de fiecare dată, înseamnă oare că am devenit previzibili? Sau doar paradoxali, la fel ca TreKulture Mix, un eveniment care reușește să combine muzica, istoria, natura, gastronomia și multe alte ingrediente într-un cocktail savuros care bucură toate simțurile, dar mai ales sufletul?

Ediția a 14-a a Mixului este una dintre acelea care ne fac viața ușoară, pentru că ne scutesc de nevoia de a prezenta artistul-invitat. Probabil că multă lume a avut ocazia s-o asculte pe Maria Răducanu cântând pe o scenă sau într-un club, dar câți oameni au avut șansa să viziteze împreună cu ea Sarmizegetusa Regia ori Castelul Corvinilor (oare cum sună vocea Mariei în Sala Dietei?), sau să împartă cu ea o plăcintă tradițională la iarbă verde în Ținutul Pădurenilor? TreKulture Mix este evenimentul care aduce artiștii de pe scenă în mijlocul unui grup restrâns de admiratori care au privilegiul să cunoască și omul din spatele imaginii artistului de pe scenă, să se înveselească și să se întristeze împreună cu acesta, pentru că muzica profundă este la fel ca viața.

 Maria Răducanu e imposibil de catalogat. Cântul ei este încântare pură, emoție sonoră care face inutilă încadrarea într-un gen anume. Ai putea savura un vin de Porto într-un club de fado din Lisabona, un pahar de absint într-o cafenea de pe malul Senei sau un rachiu într-o cârciumă de mahala bucureșteană și, ridicând privirea ca să afli al cui e glasul care îți face pielea de găină, ai putea-o descoperi pe aceeași Marie, eventual cu altă pălărie, adecvată decorului, dar cu aceeași voce care te scoate din timp și spațiu și te readuce la sinele tău profund. La fel se va petrece și cu cei ce vor veni să deguste o cană cu mied la Pensiunea Dacica în weekendul 27-29 mai!

Întâlnirea cu Maria Răducanu va începe vineri seara, cu o cină ciobănească la iarbă verde, într-o poiană cu flori de la poalele stâncii Piatra Roșie pe care dacii și-au construit cetate acum 2000 de ani. Cei care doresc, pot urca la cetate până li se face semn din vale că au gătat de fiert ceaunele cu bucate gătite după rețete pe care doar bătrânii din zonă le mai știu. Vom avea și muzică, prietenii noștri Bogdan și Rareș (cunoscuți deja ca trupa Aspartam) vor aduce cu ei vioara și chitarele și le vor pune la treabă.

 Sâmbătă dimineață vom vizita Castelul Corvinilor, unde va fi animație mare pentru că va fi în plină desfășurare Târgul European al Castelelor. Ne vom lăsa furați de atmosfera medievală și vom vizita castelul ghidați de un expert al muzeului și poate vom avea norocul să aflăm răspunsul la întrebarea din introducere și să testăm ecoul sălilor gotice.

De acolo vom porni spre Ținutul Pădurenilor, una dintre cele mai originale, mai unitare şi mai conservatoare zone etnofolclorice din România, care se întinde pe versantul estic al Munţilor Poiana Ruscă, între Valea Cernei şi Valea Mureşului. Satele pădurenești, deși așezate pe culmi de deal, au o formă adunată, caracteristică mai degrabă satelor de la câmpie și păstrează încă multe exemple de arhitectură populară autentică. Unul dintre ele are însă o poveste specială. Satul Alun se află la marginea unei cariere de marmură care a funcționat mai bine de 200 de ani și care a aprovizionat cu material șantierele multor palate austro-ungare dar și pe al Casei Poporului. Într-o vreme cel mai prosper sat din regiune, Alunul este azi aproape părăsit, singurii locuitori permanenți fiind un cioban și cele două măicuțe care au grijă de biserica cea mare, un edificiu unic, construit în întregime din marmură. De altfel, toate casele din sat au fundația sau primul nivel construit din blocuri de marmură și tot cu marmură este pavat drumul pe care se ajunge în Alun. În mijlocul satului, biserica din lemn, una dintre cele mai vechi din Ținutul Pădurenilor, aflată pe lista monumentelor istorice, domină așezarea de pe o colină.

Cum pădurenii nu se mândresc doar cu meșteșugurile și cu vestimentația tradițională, ci și cu gastronomia specifică, la plecare ne vom opri să luăm prânzul într-o gospodărie din satul Poienița Voinii, iar vedeta meniului vor fi faimoasele plăcinte pădurenești.

Seara vom urca în mansardă pentru concertul Mariei, momentul central al evenimentului nostru, iar după aceea ne vom aduna, de pe unde ne va purta muzica ei, în jurul focului de tabără să ne dezmeticim cu un pahar în mână și o slană în vârf de băț.

 Minunile durează trei zile, așa că în a treia zi vom merge la Sarmizegetusa Regia să (re)vedem capitala regatului dac cu alți ochi decât turiștii obișnuiți, ghidați de Aurora Pețan, istoric și președinte al Fundației Dacica, cea care i-a redescoperit multe dintre secretele uitate.

 Pentru cei dornici să petreacă un weekend cu Maria Răducanu, avem 3 variante de preț ALL INCLUSIVE:

 - 990 lei / persoană, cu cazare în camere duble sau twin cu baie proprie;

 - 915 lei / persoană, cu cazare în camere de 4 locuri (2 perechi de paturi suprapuse), cu baie proprie și balcon (minimum 2 persoane);

 - 850 lei / persoană, cu cazare în bungalowuri cu 2 paturi, cu băi comune (2 grupuri sanitare pentru 5 bungalowuri). Bungalowurile și băile comune au încălzire.

 

Din cauza locurilor limitate, nu putem onora rezervări de tip single, decât dacă este posibilă și acceptată împărțirea camerei cu o altă persoană singură.

Prețul include:

 

 - cazare 2 nopți conform tipului de cameră ales

 - cină câmpenească și muzică live în poiana lui Căpău

 - vizită ghidată la Castelul Corvinilor și participare la Târgul European al Castelelor

 - excursie în ținutul Pădurenilor, vizitarea satului de marmură, Alun, și prânz într-o gospodărie tradițională

 - cină sâmbătă seara la pensiune

 - concert live Maria Răducanu

 - foc de tabără

 - vizită ghidată la Sarmizegetusa Regia

 - mic dejun sâmbătă și duminică

 - țuică, pălincă, bere, vin, mied și alte băuturi după puterile fiecăruia

 Deplasările se vor face cu autovehiculele participanților.

 

Confirmarea rezervării se face după achitarea unui avans nerambursabil de 250 de lei / persoană. Relații și rezervări la tel. 0757 DACICA (0757 322422).

 

EVENIMENTE TRECUTE

Primul TreKulture Mix ( https://www.facebook.com/events/210120549403700/ ) a fost un experiment reușit care ne-a dat curaj să continuăm. Al doilea ( https://www.facebook.com/events/638728139648593/ )             a fost o confirmare a faptului că din muzică, natură și istorie poate ieși un cocktail spumos, colorat, strălucitor. De la al treilea putem vorbi deja de o tradiție.

Pentru cine nu știe încă, TreKulture Mix e un eveniment multicultural inedit, un happening spontan ca muzica pe care o promovează, departe de bruiajul orașelor, în mijlocul unei naturi sălbatice care ascunde urme prea puțin cercetate ale unei civilizații care de 2000 de ani se încăpățânează să-și păstreze secretele.

Pe scurt, punem laolaltă artiști cunoscuți de blues, jazz sau folk cu o mână de fani dornici să petreacă un weekend întreg în compania lor, adăugăm câteva cetăți dacice sau fortărețe medievale, niscaiva cărări de munte, o peșteră-două, o curte mare cât vezi cu ochii plină cu pisici, căței, oițe, căprițe și șefa lor, măgărușa Rușa, mâncare ca la mama acasă gătită de masterchefa Tanti Ioana, stropim totul cu țuică și pălincă de casă și amestecăm bine. Ce iese? La primele două ediții au ieșit 3 zile și 2 nopți de neuitat, cu cântări care au durat până spre ziuă, cu prietenii care s-au legat pe poteci de pădure sau între ziduri vechi de milenii, cu multă mișcare prin natură, cu discuții interesante și mese gustoase și sănătoase. La a treia ediție nu are de ce să fie altfel, așa că, dacă vrei să faci parte din grupul privilegiat care va petrece un weekend întreg alături de o trupă de blues tânără, dar deja celebră, vino alături de noi!

Nu avem un program bătut în cuie; ne adunăm vineri seară la masă și la un pahar în jurul focului de tabără și ne gândim unde vrem să mergem sâmbătă și duminică. Avem de unde alege, e multă istorie zidită în piatră și multă natură virgină în preajmă: http://pensiunea.dacica.ro/ro/imprejurimi . Cine ajunge mai devreme și vrea să-și facă încălzirea pentru a doua zi, poate urca la cetatea dacică Piatra Roșie, pe platoul stâncii care domină Valea Alunului unde se află pensiunea ( http://piatra-rosie.ro/ ). Cine vrea să-și menajeze forțele, se poate scufunda într-un hamac, la umbra viței de vie, cu o carte (avem o bibliotecă cu peste 3000 de volume) și o pisică.

Sâmbătă e ziua cea mare. Vom porni de dimineață spre destinația aleasă cu o zi înainte. Capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia este fără îndoială obiectivul cel mai important din zonă, dar și cel mai vizitat. Poate unii dintre voi ați fost deja acolo, așa că v-ar putea interesa mai degrabă o cetate mai mică, dar mai retrasă și, de aceea mai ferită de spolierile la care au fost supuse celelalte cetăți: Blidaru. Aurora, care este arheolog și președinta Fundației Dacica ne va arăta nu doar cetatea, pe care o poate vizita orice turist, ci și urmele orașului impresionant care o înconjura, cu zeci de terase săpate în coasta dealului și turnuri masive și enigmatice ascunse prin pădure. Dacă primul Mix a stat sub semnul frunzelor arămii iar al doilea a avut ca protagoniști ghioceii care acoperă hectare întregi pe dealurile din zonă, la al treilea ne vom delecta cu flori parfumate. În drum spre cetăți, vom traversa dealul Ocolișului care va fi, la vremea aceea, acoperit de salcâmi înfloriți. Din florile lor, Tanti Ioana ne va face gogoși înmiresmate, după care ne vom răcori cu o licoare la fel de aromată, din flori de soc proaspăt culese.

Seara, după cină, are loc, desigur, momentul principal al evenimentului: concertul trupei Soul Serenade. Trei tineri frumoși, simpatici și foarte talentați care au devenit rapid cunoscuți în țară dar, mai ales, în cercurile selecte ale blues-ului mondial. Contăm pe entuziasmul și căldura voastră în așa fel încât să nu-i lăsăm să părăsească scena prea repede.

Duminică, după ce ne vom reveni din beția (muzicii, desigur) din noaptea precedentă, putem merge să ne răcorim în peștera Cioclovina sau în sălile monumentale ale Castelului Corvinilor.

Soul Serenade propune o nouă și revigorantă interpretare acustică a genului "roots" care continuă să exploreze idei, emoții prin cea mai pură formă a muzicii. Trio-ul acustic oferă o combinație aparte între chitară slide, voci, mandolină, muzicuță și tamburină, care vă vor purta de pe străzile din Chicago până pe drumurile prăfuite din sud.

În martie 2013, trupa a obținut locul II la Festivalul European de Blues din Toulouse (European Blues Challenge), aceasta fiind și prima participare a României la acest festival/concurs. În noiembrie 2013 trupa a fost prezentă în cadrul renumitului festival "Blues Sur Seine" din Franța. Trio-ul bucureștean a fost "opening act" pentru Rhiannon Giddens & Layla Mccalla, câștigătoare Grammy.

Alte participări la festivaluri notabile: "Blues After Work" 2013 (Luxembourg), "Sofia Blues Meeting" (Bulgaria), Sighișoara Blues Festival 2016 (România), GreenSounds Festival 2016 (România), Danube Jazz & Blues 2015 (România), Dichis'n'Blues 2015 & 2016 (România), Jazz in the Park 2015 (România), Bulz&Blues 2013 & 2014 (Romania), "CloverFest Muscel" 2013 & 2015 (România), Street Delivery 2013 (România).

Componenții trupei sunt:
Adelina Chivu – voce, kazoo, u-bass
Andrei Rotariu – voce, chitară, muzicuță și tamburină
Codruț Andrei – mandolină
 
 Mixul nr. 3 costă
      -  690 lei / persoană, cu cazare în pensiune, în camere duble sau twin cu baie proprie, sau
      -  590 lei / persoană, cu cazare în camping, în bungalowuri cu 2 paturi cu băi comune (2 băi pentru 5 bungalowuri)
 
Prețul include:
        - cazare 2 nopți conform tipului de cazare ales
        - cină (meniu 3 feluri) vineri și sâmbătă seara
        - mic dejun sâmbătă și duminică
        - prânz sau lunchbox (sandwich-uri și fructe) pentru sâmbătă, ziua de drumeție
        - țuică și palincă după puterile fiecăruia
        - vizită ghidată cu ghid arheolog la cetățile dacice
        - drumeție la Cioclovina
        - cântări de seară și de orice oră, după cum se vor lega
        - foc de tabără
 
Echipament recomandat pentru drumeție:
        - bocanci
        - geacă de ploaie și vânt (pelerină)
        - bețe de trekking, pentru cine folosește
        - frontală (lanternă).           
 
Confirmarea rezervării se face după achitarea unui avans nerambursabil de 250 de lei / persoană.
 
Relații și rezervări la tel. 0744 687859 - Marian Coman, 0757 DACICA (0757 322422) - Pensiunea Dacica.


L-am ascultat de atâtea ori, l-am văzut, l-am aplaudat. Ne-a transmis emoție și bucurie, ne-a îmblânzit tristețile și ne-a luminat inimile. Am vrut însă mai mult: un week-end cu Emeric Imre, numai pentru fanii săi adevărați. Un week-end cu un om frumos, profund, talentat, care ne va aduce minunata sa muzică, ne va însoți pe cărări de munte și prin istoria locurilor, cu care vom sta la povești și care, dacă vom fi vrednici, ne va număra printre prietenii lui. Aceasta va fi cea de-a patra ediție a TreKulture Mix, un eveniment cultural marca „Dacica”, ce îmbină muzica bună cu natura și istoria. O ediție de început de vară, cu seri calde, miros de fân cosit și lanuri de maci.

Emeric Imre este cel mai cunoscut folkist afirmat după 1989. A concertat cu Cenaclul Flacăra, a promovat folkul după desființarea acestuia, a susținut viața culturală a Clujului, preferând să rămână acasă, deși capitala i-ar fi asigurat o afirmare mai rapidă. A devenit, în timp, unul dintre cei mai iubiți artiști de folk de la noi din țară. A compus peste 300 de piese și a lansat trei albume – „Nebun de alb” (2006), „Târziu” (2012) și „Iarna mea cu ochii mari” (2014) – , a susținut un număr impresionant de concerte în toată țara și a obținut premii.

Muncește mult, iubește muntele, detestă playback-ul în muzică, dar și în iubire, politică sau orice alt domeniu, este o fire senină, ludică și prețuiește prietenia: „Mi-am clădit o cetate făloasă, un munte de prieteni, și asta e mai important decât fițele și banii după care aleargă mulți fără să fie atenți că viața nu e deloc frumoasă dacă nu ai cu cine s-o privești” – spune Emeric într-un interviu. Vrea să schimbe lumea în bine cu muzica lui și e convins că fericirea se găsește la fiecare pas, în lucruri mărunte, și o poți întâlni dacă nu alergi după himere. Noi o vom întâlni cu siguranță în momentele pe care le vom petrece împreună cu Emeric.

Programul îl vom stabili din mers și de comun acord, vineri seara, în jurul focului de tabără. Cei care ajung mai devreme pot face o drumeție prin împrejurimi, pot urca la cetatea dacică Piatra Roșie aflată chiar lângă pensiune sau pot lenevi într-un hamac, la umbra viței de vie în companie unei cărți sau a unei pisici (avem suficiente, din ambele categorii).

Sâmbătă vom pleca la drum. Emeric își dorește să viziteze Sarmizegetusa Regia, așa că vom porni împreună spre capitala regatului dac ghidați de Aurora, președinta Fundației Dacica. Traseul amenajat include doar fortificația și zona sacră, părțile cele mai cunoscute ale Sarmizegetusei, dar în jurul nucleului central, orașul se întinde pe vreo 5 km, așa că vom putea coborî prin așezarea civilă de vest, o zonă cu sute de terase pe care se găseau locuințe și ateliere, rezervoare de apă și conducte ceramice care alimentau întreg cartierul, drumuri străvechi și fortificații, și unde s-au făcut descoperiri arheologice importante. Sau vom putea urca pe poteca ce duce spre Fețele Albe, cartierul ”de lux” al Sarmizegetusei, cu ziduri din blocuri de piatră aflate încă în picioare și cu urme ale unui templu circular.

Seara, după ce ne vom fi potolit foamea, va avea loc recitalul lui Emeric. Îl cunoașteți și știți ce atmosferă se creează la concertele lui. Depinde doar de voi să nu-l lăsați să meargă prea repede la culcare.

Duminică, înainte de a ne despărți, vom mai avea timp de o drumeție. Putem merge la peștera de la Cioclovina, un loc spectaculos înconjurat de poieni înflorite dar și de stânci amețitoare, sau putem urca pe vârful Țâfla de unde putem cuprinde cu privirea până în Parâng și Retezat.

Mixul nr. 3 costă
- 690 lei / persoană, cu cazare în pensiune, în camere duble sau twin cu baie proprie, sau
- 590 lei / persoană, cu cazare în camping, în bungalowuri cu 2 paturi cu băi comune (2 băi pentru 5 bungalowuri)

Prețul include:
- cazare 2 nopți conform tipului de cazare ales
- cină (meniu 3 feluri) vineri și sâmbătă seara
- mic dejun sâmbătă și duminică
- prânz sau lunchbox (sandwich-uri și fructe) pentru sâmbătă, ziua de drumeție
- țuică și palincă după puterile fiecăruia
- vizită ghidată cu ghid arheolog la cetățile dacice
- drumeție la Cioclovina sau Țâfla
- participare la concertul lui Emeric Imre
- foc de tabără

Echipament recomandat pentru drumeție:
- bocanci
- geacă de ploaie și vânt
- bețe de trekking, pentru cine folosește
- frontală (lanternă).

Confirmarea rezervării se face după achitarea unui avans nerambursabil de 250 de lei / persoană.

Relații și rezervări la tel. 0744 687859 - Marian Coman, 0757 DACICA (0757 322422) - Pensiunea Dacica.